Diplomácia magyarul

Diplomácia magyarul

Diplomácia magyarul

Ki robbantotta fel a Pan Am 103-as járatát? 1. rész

Egy közel harmincéves titok nyomában

2017. április 25. - Nongrata

lockerbie.png

A 270 áldozattal járó terrorcselekményért egy líbiai hírszerzőt ítéltek el, ám az áldozatok hozzátartozói sem hiszik, hogy ő követte el a robbantást. Mégis ki tette? 

A szerencsétlenség a Londonból New Yorkba tartó járattal 1988. december 21-én történt, amikor a Boeing 747-es fedélzetén egy pokolgép robbant egy órával a felszállás után. A repülőgéptörzs maradványai egy skót városra, Lockerbie-ra zuhantak. A robbanás és a zuhanás a fedélzeten tartózkodó 243 utast - köztük magyarokat - és 16 fős személyzetét is megölte, míg a becsapódás további 11 áldozatot szedett Skóciában. A három évig húzódó nyomozás során a brit és amerikai ügynökségek egy líbiai titkosszolgához, Abdelbászet al-Megrahihoz jutottak, akit 2001-ben életfogytiglan börtönbüntetésre ítéltek. Bár felmerült, hogy a terrorakcióra közvetlenül Moammer Kadhafi, egykori líbiai diktátor adott parancsot, az áldozatok hozzátartozóinak nagy része úgy gondolja, inkább Irán állhat a robbantás mögött.

boeing_747-121_pan_am_jp5894156.jpg

A Pan Am 103-as járata, 1978

A ma már nem létező Pan Am amerikai légitársaság 103-as járata egy Frankfurttól Londonon és New Yorkon keresztül Detroitig közlekedő transzatlanti járat volt. (A járat nevét a tragédia után Pan Am 3-ra változtatták, de még ez sem mentette meg a vállalatot a csődtől. A Pan American World Airways néven ismert, egykoron a legnépszerűbb amerikai légitársaság gépei 1991-ben szálltak fel utoljára.) A támadás estéjén a Boeing 747-es 18.00-kor hagyta el London Heathrow repterét. A magasságérzékelővel ellátott bomba 19.02-kor robbant fel 9400 méter magasságban. A robbanás következtében a repülőgép orra azonnal leszakadt, majd a géptörzs darabjaira tört 5400 méteren és így hullott alá. A becsapódáskor 91 tonna kerozin kapott lángra, ami tűzgolyóként pusztított végig a skót városka utcáin.

Az áldozatok többsége amerikai volt, de 21 más ország állampolgárai is életüket vesztették a katasztrófában. Köztük négy magyar is. A váci Roller család karácsonyi rokonlátogatásra indult az Egyesült Államokba. A 29 éves családfő és 27 éves felesége az 5 éves kislányukkal lekéstek egy frankfurti gépet, így kerültek a szerencsétlenül járt Pan Am járatra. Sajnos egyikőjük holttestét sem sikerült azonosítani, így egy közös sírban nyugszanak Lockerbie temetőjében. A negyedik magyar utas egy 79 éves asszony volt. Az áldozatok hozzátartozói létrehoztak egy szervezetet, amelyben együttműködve igyekeznek az érdeküket képviselni. A Victims of Pan Am 103 nevű csoport a mai napig küzd, hogy kiderítse ki áll a terrortámadás hátterében.

Figyelmeztető jelek

A tragédiát követő évben George H. W. Bush amerikai elnök létrehozott egy tanácsot, hogy felülvizsgálja az amerikai repülési szabályokat és megvizsgálja az utasok esetleges terrorista fenyegetésekkel kapcsolatos tájékoztatásának lehetőségeit. Az Elnöki Bizottság a Repülésbiztonságról és Terrorizmusról vizsgálatai során derült ki, hogy a Helsinki-i Amerikai Nagykövetségre egy ismeretlen férfi telefonált 16 nappal a Pan Am katasztrófa előtt azt állítva, hogy a következő két hétben egy finn nő tudta nélkül a poggyászában egy bombát fog a Frankfurtból induló járatra felvinni. Az Amerikai Külügyminisztérium a figyelmeztetésről jelentést küldött valamennyi nagykövetségének, a Szövetségi Légügyi Hivatal pedig hírlevélben értesítette az összes amerikai légitársaságot a veszélyről és alapos körültekintésre kérte őket. A robbantásról szóló könyvben (The Darkest Day) olvasható, hogy a Pan Am frankfurti biztonsági szolgálata egy nappal a tragédia után találta meg a kinyomtatott hírlevelet egy papírkupac között.

A Pan Am 103-as járatának katasztrófája előtti napokban egész Európát éberségre szólította a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PSZF) baljós figyelmeztetése, miszerint szélsőségesek terrorista támadásra készülhetnek valahol a kontinensen. A félkatonai szervezet állítása szerint ugyanis, számos extrémista csoport kívánta aláásni az akkori palesztin-amerikai pozitívabb hangvételű dialógust. (Az Egyesült Államok kapcsolata a PFSZ-szel akkor látszódott javulni, miután 1988-ban Palesztina hivatalosan elismerte Izraelt.) Hogy a figyelmeztető jelek ellenére a tragédia mégis bekövetkezett azt mutatja, hogy a 80-as évek végén a repülésbiztonság rendszerén igenis voltak fekete lyukak, illetve a repülés gyakorlata nem volt felkészülve a terrorista fenyegetések hatékony kezelésére.

lockerbie-bombing-conspiracy-656x369.jpg

A becsapódás helyszíne

Mindenki a felelősök után

A skót és brit hatóságok, az FBI, az Amerikai Igazságügyi Minisztérium és a Szövetségi Légügyi Hivatal munkatársaival három évig folytattak nyomozást a Pan Am 103-as járatának ügyében. Az előzetesen két gyanúsított ügynököt Líbia kiadta, hogy bíróság elé állíthassák őket, azonban csak egyikőjüket, Abdelbászet al-Megrahit találták bűnösnek. Életfogytiglan börtönbüntetését csupán 2009-ig töltötte, mivel rákbetegsége miatt kiengedték családjához, akik körében három év múlva elhunyt. Abdelbászet a tárgyalási szakasz alatt és utána is ártatlannak vallotta magát. Líbia kormánya ennek ellenére részben elismerte bűnösségét, hiszen az ENSZ szankciók nyomására vállalta az áldozatok családtagjainak kártérítését. 2003-ban Kadhafi elnök 10 millió dollárt ajánlott fel minden a repülőgép szerencsétlenségben elhunyt áldozat után. A kártérítés összértéke elérte a 2,7 milliárd dollárt. Bár a többéves átfogó, tényfeltáró nyomozati szakasz lezárult a bírósági végzéssel, az áldozatok hozzátartozóinak szervezete nem nyugodott bele a döntésbe. Ahogy az elítélt merénylő családja sem. A líbiai rokonok fellebbezést terveznek benyújtani, ugyanis szerintük nem egyértelmű bizonyítékok alapján ítélték el Abdelbászetet 2001-ben. A család nem titkolt célja, hogy elérjék szerettük posztumusz felmentését.

Kusza szálak

A nyomozást nehezítette, hogy a Lockerbie-i terrorcselekményt követően számos szélsőséges szervezet magáénak tulajdonította a merényletet. A hatóságok és a média képviselői is rengeteg hívást és üzenetet kaptak, amelyben iszlamista csoportok, brit terrorista sejtek vagy anonim személyek jelentették, hogy miért megtorlásul hajtották végre a robbantást. A közvéleményben Izrael, a CIA és Irán felelőssége is felmerült. A Victims of Pan Am 103 ez utóbbit tartja a legvalószínűbbnek. Az egyetlen elítélt halála után a brit hatóságok újra vizsgálatot indítottak, hátha más a robbantáshoz köthető személy nyomára is bukkannak. A BBC szerint 2013-ban a Boeing 747 maradványait is egy új őrzött területre szállították további bűnügyi nyomozás céljából. Bármi után is kutatnak, a folyamatot nehezíti, hogy az egyetlen felelősségre vont személy és a részben bűnösségét elismerő líbiai diktátor is elhunyt, sőt maga a légitársaság is megszűnt már.

Folytatása következik...

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaciamagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr1812451731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BéLóg 2017.04.25. 13:41:50

Vannak érdekes vonzatai ennek a dolognak. Bizonyos embereknek bizonyos más emberek "szóltak" hogy "máskorkéneutazni", ÍGY jutott a magyar családnak (!) is hely a gépen.
Bizonyos emberek egyébként ezt vehemensen cáfolják, így gyakorlatilag nem dönthető el, vajh miért mondtak le mégis tökvéletlenül a gépreszállástól.
A bizonyos emberek között bizonyos magyar politikus is volt és a más emberek alatt ilyen tengeri többsejtű élőlényekkel rokon vállalkozást kell érteni.
Az áldozatok emlékére, lesújtva és szomorúan ürítem, hmmmm, mondjuk Serlegem, Poharam....

HowAreYouOneAVetésün? 2017.04.25. 13:49:59

Amikor a Líbiaiak voltak a célkeresztben, Kadhafi követte el. Amikor Irán lesz a célkeresztben, az ajatollah lesz a tettes. Milyen praktikus.

Duplaxiii 2017.04.25. 14:23:03

Tehát az érintettek halottak?
Akkor érdemes elővenni és aktuálpolitikai szerint átalakítani a sztorit...
Most az amerikaiakat gyűlöljük, az arabokat szeretjük (na nem a migránsokat)...
Erre nincs szükség!

OkoskaTo:rp 2017.04.25. 14:33:36

@HowAreYouOneAVetésün?: Irán már egyből az első számú gyanúsított volt. Nem sokkal korábban, július 3-án az amerikai Vincennes hadihajó lelőtt egy iráni polgári repülőt, 290 áldozatot követelve. Khomeini akkor megesküdött, hogy az éjből "vér fog hullani" bosszúként.

(És akkor ezt lehet még megcsavarni azzal, hogy egy iráni elhárítótiszt épp azért követte volna el a merényletet, hogy így babráljon ki Khomeinivel, aki már amúgy is gyanús.)

A cikk folytatását nem ismervén azért az összeesküvés-elméletek között szerepel még pár tisztán amerikai megoldás is, de ezeket nem lőném le előre.

Nietzsche__ 2017.04.25. 16:39:00

Kadhafi rendelte el és a líbiai titkosszolgálat szervezte meg.
süti beállítások módosítása