Diplomácia magyarul

Diplomácia magyarul

Diplomácia magyarul

Mi vagyunk Brüsszel

2017. június 11. - Nongrata

Az Európai Unió és a NATO székhelye, a Manneken Pis és az Atomium otthona, Magyarország egyik aktuális ellensége. Brüsszel. De mi az és miért kell félnünk tőle?

brux1.png

Brüsszel Belgium és a Flamand régió fővárosa, egy Szegednél alig nagyobb lakosságú nyugat-európai város. 979-es alapítása óta volt francia, osztrák és spanyol uralom alatt is, majd ismét osztrák, aztán újból francia, végül holland hatalom irányította Brüsszelt és a kis országot, amíg 1830-ban kivívta a függetlenséget. Belgium volt az első kontinentális európai ország, ahol a 1800-as évek elején lezajlott az ipari forradalom. Mindkét világháborúban német megszállás áldozata lett. Belgium államformája szövetségi állam alkotmányos monarchiával és parlamentáris demokráciával. A javarészt katolikus országban 2003-ban fogadták el a melegházasságot legalizáló törvényt.  Belgium ma egy harmad akkora ország, mint hazánk, mégis lakossága 1 millióval a magyar felett jár.

Az Európa fővárosának is nevezett Brüsszel 1957-ben a római szerződés által vált az Európai Gazdasági Közösség központjává. Mára az Európai Bizottságnak, Európai Unió Tanácsának és az Európai Parlament bizottsági üléseinek is Brüsszel ad helyet. De nem csak az Unió nevezi otthonának a várost. A NATO első adminisztrációs székhelye Londonban volt, majd új központot építettek Párizsban. Itt működött az intézmény egészen 1966-ig, amikor is Franciaország felfüggesztette tagságát az Észak-atlanti Szerződés Szervezetében. Ezután költözött a szervezet politikai vezetősége a Brüsszelben 1967-re felépült új központba. Ezeken kívül a Vámügyi Világszervezet és az európai légiközlekedés biztonságáért felelős Eurocontrol is központjául választotta,  ezenfelül pedig a Benelux államok adminisztrációs székhelye is egyben.

bru.jpg

Az európai kultúrkörön és a valláson túl is számos módon kötődünk a belga fővároshoz és annak intézményeihez. Az 1997 novemberében tartott népszavazáson 85%-a a szavazóknak úgy döntött, hogy a NATO-hoz csatlakozni igenis megéri hazánknak. Mint volt szovjet tagállam, Magyarország 1999-es csatlakozása is történelminek volt mondható, s bár mindenképp segített abban, hogy megismerjük a nemzetközi együttműködés kultúráját még az Unióba lépés előtt, a Honvédség alulfinanszírozottságának problémáját még 18 év után sem oldotta meg. Nem véletlenül. Az ország katonai kiadásai 2007 óta folyamatosan csökkennek. A történethez persze hozzátartozik egy aktualitás: kormányfőnk májusban megígérte Trump elnöknek, hogy 2024-ig a katonaság fejlesztésére és fenntartására fordított kiadások el fogják érni a NATO által elvárt GDP 2%-át. Ámen.

nato_bru.jpg 

Másfél évtizedes tárgyalás után, Magyarország 2003-ban döntött úgy, hogy tagja szeretne lenni az Európai Uniónak. A 2003. április 12-én megtartott népszavazáson a választópolgárok túlnyomó része, több mint 83%-a szavazott a közösséghez való csatlakozás mellett. A nemzet voksolt, így 2004. május 1-jével hivatalosan is az Unió tagja lett Magyarország. A csatlakozás által felhatalmaztuk az Európai Bizottságot, hogy bizonyos téren döntéseket hozzon a fejünk felett, úgymint a versenytörvények, a segélyek szabályozása és a liberalizáció terén. A jogharmonizáció jegyében elfogadtuk, hogy az európai uniós joggyakorlat egyre inkább helyet kap a törvénykezésünkben, hogy a piacunkat egységesítjük és határunkat megnyitjuk. S nem utolsó sorban az együttműködés értelmében rábólintottunk az egységes menekültügyi és bevándorlási politikára. Az EU pedig kinyitotta a lehetőségek kincsesládáját a munkát kereső, tanulni és kutatni vágyó, üzletet kiterjesztő és utazgató honfitársaink előtt. Ami egy kisebb és kevésbé jóléti államnak pedig a legfontosabb: kinyitotta a pénzcsapot.

Az uniós csatlakozásunk óta minden magyar fejlesztés 97%-a EU társfinanszírozásban valósult meg. Ez nagyjából azt jelenti, hogy több mint 90 ezer projekt kapott ezer meg ezer milliárdnyi forintokat a szervezettől. Ilyen hatalmas támogatások mellett is gazdaságunk évről évre alig növekszik. Képzeljük el mi lenne az EU-s pénzek nélkül! Ráadásul 18 másik tagországgal együtt főleg élvezői vagyunk az Uniós büdzsének, míg néhány "szerencsésebb" állam, mint a német, francia, osztrák, svéd, holland nettó befizetői az EU-nak, így kimondhatjuk, hogy ezen országok adófizetői finanszíroznak majdnem minden magyar fejlesztést. Lerágott csont és hatalmas közhely, de vajon mennyire éri meg beleharapni abba a bizonyos kézbe?

brusszel-medium.jpg

Brüsszel minden játszótér, ahova a gyerekünket visszük munka után, minden felújított kórházi folyosó, ahol várjuk a (hosszú) sorunkat, minden méter új autópálya, amit megteszünk, hogy nyáron a Balatonhoz érjünk vagy amin a gyereket a drága budapesti albérletébe visszük vasárnap. Brüsszel számos alapítvány egyetlen esélye és sok magyar vállalkozó mély zsebe. Brüsszel minden frissen festett óvoda, minden új tábla az iskolában, minden felújított idősek otthona. Brüsszel a felvidéki rokonaim közelsége és a külföldi diáktársaim barátsága. Brüsszel a fiam ösztöndíja és a vállalkozásom jövője. Brüsszel a szélsőjobbos nagybácsim szólásszabadsága és a cigány haverom emberi joga. Brüsszel a szabadság, a demokrácia, a fejlődés és az összetartozás. Brüsszel Európa. Mi vagyunk Brüsszel.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaciamagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr612501633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buncog 2017.06.11. 17:42:42

Ezek a Brüsszelmegállítók már annyi pénzt kiloptak ebből az országból, hogy az összesnek még a szépunokájának sem kell majd dolgoznia. Ha holnap kirúgnák Magyarországot az EU-ból, csak röhögnének egyet és élnének vidáman tovább, mivel a fent leírakat kb. 8 millió magyar értelmezni sem tudja.

Budapest a kutyaszar városa 2017.06.11. 17:53:28

@Buncog: Annyit azért csak megértenének, ha lenne szabad sajtó, médiák vidéken is, hogy a fű se nőne Magyarországon az euró-milliárdok nélkül !

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.06.11. 18:18:20

Félni nem kell, de élet-halál harcot folytatni kell.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.06.11. 18:44:20

"Mi vagyunk Brüsszel."

Nagyon jól tudod, hogy az a "Brüsszel", amelyet a kiáltvány szerint meg kell állítani, nem az, amiről beszélsz. Ez ugyanis néhány velünk ellenséges, kettős mércével ítélő, ésszerűtlen, saját magukra nem vonatkozó szabályok betartását követelő, fenyegetőzéssel megtoldó külföldi politikus, akik vagy hivatalból, vagy nyomásgyakorlásra alkalmas helyzetükkel visszaélve rángatják az EU vezető testületeinek tagjait. Hogy ezt meggyőződésből, érdekből, hülyeségből vagy az őket pénzelő akárkik kívánságára teszik, az a mi szempontunkból majdnem mindegy. Nyilvánvaló, hogy épeszű és gyakorlatias ember nem akarhatja tiszta szívből, hogy ide erőszakosan behatolni próbáló, az együttélés, alkalmazkodás szándékának jeleit fel sem villantó idegenek befogadása, nem csekély összegekkel való támogatása, istápolása, de még csak a beengedése beinduljon. Ha van elköltendő pénzünk, akkor azt a magyarokra kellene költeni, nem arabokra és pakikra. Nincs mindenre pénzünk, és ezen az sem változtat, ha kiplakátoljuk, hogy minden hatalmasság lop. Ettől még nem lesz több pénzünk. Igazán valószerűtlen, hogy az itt élők ne a saját fajtájukra, hanem itt teljesen idegenként viselkedőkre akarnánk költeni. Aki fennhangon és makacsul ezt követeli, az *nyilvánvalóan* valami ki nem mondott, ki nem mondandó okból teszi, nem a józan esze alapján. Értendő ez a "brüsszeli", tehát az EU-t így vagy úgy irányító politikusokra is. Mivel olyasmire akarnak bennünket kényszeríteni, ami az itt lakó emberek nagyon nagy részének nem tetszik, de még a saját híveiknek sem. "Brüsszel" itthon sokak számára ellenségességet tartalmazó fogalommá vált. Ezt az is jól tudja, aki puszta kormányellenességének engedelmeskedve ebbe beleköt. Az új francia elnök szintén azt mondja, hogy az EU a mai formájában már rossz, és ő csak egy a jelenlegi meghatározó, nem brüsszeli politikusok közül.

A helyzet tényleg kényes, és tényleg veszélyes elképzelni azt, hogy beengedünk ide egy falunyit ezekből a szutykosokból, és erre megindul ide több százezer megvadult alak, hogy akkor őket is be kell fogadnunk. Láttuk már, hogy ez így történik, és másodszor már nem tudjuk eljátszani az akkor szerensésen összehozott továbbpasszolási játékot. Mert a Dublin III egyezmény továbbra is érvényes, és a németek könnyen ugatnak a védőfal mögül, hogy mi engedjünk be ide olyanokat, akiket aztán NEM szabad továbbpasszolnunk, sőt, innen elengednünk sem.

Ez a baj Brüsszellel, nem azok a magasztos fogalmak és jótétemények, amelyekért cserébe sem követelhetnek tőlünk ilyen dolgokat.

HABONYKOMMANDO 2017.06.11. 19:25:02

"Ráadásul 18 másik tagországgal együtt főleg élvezői vagyunk az Uniós büdzsének, míg néhány "

A szokasos demagog libbant hazudozas. Mert a blogolo ugy tesz, mintha magyarorszag valamifele segelyt, joszandeku konyoradomanyt kapna, nem pedig egy normal adas vetel utan jaro SZERZODESBEN VALLALT ellenerteket. Magyarorszag lemondott a gazdasaganak a termelesenek, a piacainak egy reszerol, ezert cserebe az Unio fizet nekunk. Sima adasvetel. Ezert is nevetseges, mikor az illegalis bevandorlok miatt, ezeknek a penzeknek a megvonasarol beszelnek.
Ez olyan mintha, hitelre autot vasarlok, majd egyszer csak, ugy dontok, hogy nem fizetem tovabb torlesztot a banknak, mert nem eleg szolidarissak lepkegyujtokkel. Es azt kovetelnem, hogy visszamenoleg irjuk bele a szerzododesbe, hogy a bank koteles tamogatni a lepkegyujtest.
süti beállítások módosítása