Diplomácia magyarul

Diplomácia magyarul

Diplomácia magyarul

VB után szabadon

2017. augusztus 02. - Nongrata

Talán a legátpolitizáltabb sportesemény ért véget vasárnap Budapesten. Hogy maradhatunk meg sportrajongónak, ha a szurkolást, a hazaszeretetet, de ezek ellentétét is kisajátította a politika?

bp.jpg

"Víz. Csoda. Isten hozott!" - szólna magyarul a 2017-es FINA világbajnokság mottója. A szervezést az eddigi legjobbnak kiáltották ki, a magyar szurkolás világhírű lett, a sportolóink pedig az éremtáblázat 9. helyére húzták be a csapatot, mégis előtte, alatta, de még utána is rendkívül kényes téma a vizes vb. A választási kampány még közel sincs a hajrájában, de így is sikerült elkövetnie mindent a magyar közéletnek, hogy talán a legmegosztottabb Magyarország fogadja a világbajnokságot. Bár a kormányzó pártok célja mindenképp az volt, hogy a világ most hazánkra figyeljen legalább két hétig, nem biztos, hogy képesek voltunk a legmosolygósabb arcunkat fordítani felé. Az biztos, hogy a mosoly valamiért erőltetett volt. Tudniillik a vb-re érkeztek gazdag zsidó származásúak, brüsszeliek, liberálisok, sőt mi több, a versenyben külön csapattal rendelkező menekültek is. Lehet, hogy a világ ezt nem tudja, de nekünk, magyaroknak, az előbb felsoroltakkal mind problémánk van. Legalábbis kell, hogy legyen, hiszen a minket szolgáló és képviselő kormány az adónkat arra költi, hogy minket felvilágosítson az ellenségeinkről. Ellenségképekből pedig igen gazdagon megáldott a kormánypárt propagandája. Mára már kialakult, hogy aki megsajnálja a menekülteket, az nem a Fidesz, hanem az haza ellensége, aki ösztöndíjat kapott a Soros Alapítványoktól, az nem magyar (kivéve a jobboldali képviselők és kormánytagok), aki liberálisan gondolkozik, netán olyan tanokat folytatna, az nem érdemli meg, hogy Magyarországon éljen. (Pedig!) A magyar társadalmat félelemben tartják fabrikált álhírekkel és már a szomszéd országba sem mer elutazni az ember konzuli regisztráció nélkül, hiszen egész Európa egy migránsok által feldúlt harctér.

soros-plakat.jpg

Ilyen közéleti környezetbe érkeztek meg a vizes sportok nagyjai Budapestre. A szerencsések még elkaphattak néhány Soros-plakátot és csak remélhetjük, hogy nem akartak nagy városnézést tervezni a 3-as metróval. Ha viszont minket magyarokat szeret Fortuna, akkor ez a rengeteg sportoló, edző, FINA tisztviselő jött és ment, teljesítették, amiért ideutaztak majd mentek a következő helyszínre. Végül maradunk mi a szurkolók, akiknek megvannak évek óta a favoritjaik, akikért szorítanak minden egyes versenyen. A sportrajongók, akik imádják a vízilabdát vagy az óriás toronyugrást bámulni. A hazaszeretők, akiket étet a magyar siker és alig várják a magyar himnuszt. Ezek is mind mi vagyunk. De! Ha libabőrös lettem a megnyitón vagy csodásnak találom a Duna Arénát, akkor már fideszes vagyok? Ha egy percet nem láttam a vb-ből, akkor ellenzéki vagyok? Ha kimentem egy vízilabda meccsre a Margitszigetre, akkor tényleg egyet kell értenem a kormány politikájával? Ha észrevettem, hogy a kommentátor csak a legvégén említette meg a menekült csapatot, akkor szoci vagyok, ha nem vettem észre akkor kereszténydemokrata? Mi vagyok, ha Hosszú Katinkának szurkolók? Ő most a lázadás szimbóluma vagy már inkább kormánypárti? Hiszen dicsérte a vb szervezést!

vizes-vb-logo.jpg

Érzékeny téma a világbajnokság. Nem is könnyű írni róla. Egyik barátom azt mondta, ő be se kapcsolja a tévét a vb alatt, annyira utálja Orbánt. Hajtogatta az ellopott milliárdokat, a többszörösére nőtt büdzsét, a felesleges pénzszórást, a maffiakormányt, a korrupciót. Miközben hallgattam a heves utálatot, magamban elkezdtem felépíteni, hogy miért lenne érdemes nézni - a magyar sportolókért, a közös sikerekért, amik fontosak egy ország létezésében, a sport szépségéért. De mire reagálnom kellett volna, már nem tudtam. Annyira abszurddá vált a helyzet, amiben védenék egy sporteseményt, ami a tiszta versenyzésről, megmérettetésről szól és politikai kontextusba helyezve képtelen vagyok rá. Nem értettem, hogy alakult ki ez a nézetkülönbség régi barátommal, akivel amúgy minden téren egyetértettünk eddig, még a politikában is, nemhogy a sportban. Aztán rájöttem, hogy nem ő tehet róla, de nem is én. Csak szurkolni szerettem volna hazám sportolóinak. Sportrajongóként, szurkolóként, magyarként.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaciamagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr1412710614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

röf 2017.08.04. 07:34:43

Hazugság.
A Soros-zsidó -párhuzamot a MAZSIHISZ röppentette fel, a Kormány soha nem publikált ilyen tartalmú, ilyen értelmű nyilatkozatot.
És egyetlen Soros-plakátról sem látszik ilyen szándék.
Ez csak a kötelező és már visszataszító mentalitás a baloldalról, miszerint ha a cigány lop, és lebukik, azonnal azt kiabálja: azért bántanak mert cigány vagyok. (zsidóra dettó)
Hogy a VB átpolitizált volt? Ja, sajnos.
De hát pont a baloldal tette azzá.
Most meg csodálkozik ezen? Képmutatásból is jeles.
Undorító volt, mint ahogy minden egyéb apró trükk, amivel megpróbálták sikertelenné tenni a szervezést.
Szinte tapintható volt reszketés a baloldalon, hogy valami hibás legyen, rosszul süljön el, ne működjön, probléma legyen.
Szinte fetrengtek a gyönyörtől, mikor a megnyitón volt tíz másodperc hanghiba.
Nincs otthon tükrötök?

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2017.08.04. 08:39:41

Mondok egy analógiát: képzeld el, hogy megjelennek a maffia verőemberei és elveszik a pénzed felét, majd ezek után a maffiavezér közli, hogy az így beszedett pénz egy részét különböző rendezvények megszervezésére fordítja. Ha ebben a közegben valaki lesöpri azt az érvet, hogy márpedig ezt a pénzt ellopták, az szerinted milyen erkölcsi megítélés alá esik?

röf 2017.08.04. 10:12:34

@stoic79:
Valami konkrét?
(Netán "bizonyíték"...?)

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2017.08.04. 13:36:59

@röf: Az ilyen projekteket adóból finanszírozzák, az adóztatás pedig lopás: liberatorium.blog.hu/2015/04/02/az_adoztatas_lopas

röf 2017.08.04. 14:22:22

Az adóztatás lopás?
Lehet.
Akkor mindenki fizessen minden állami szolgáltatásért teljes költségtérítést.
És nem lesz szükség adóra.
Próbáld elintézni.
süti beállítások módosítása