Diplomácia magyarul

Diplomácia magyarul

Diplomácia magyarul

Eljött az ISIS vége?

2017. augusztus 03. - Nongrata

isis_troops.jpg

Moszul visszafoglalásával az Iszlám Állam összeomlása látótávolságba került. De a terrorista csoport bukása több komoly kérdést is felvet. Mi vár a világra az ISIS után?

Az ISIS néven ismert terrorista csoport vesztésre áll. 2014 végére magának tudhatott egy Nagy-Britannia nagyságú területet 11 milliós lakossággal. De mára elvesztette területének 60%-át és nagyjából 2,5 millióan laknak csupán a még általuk uralt régiókban. Ez a jelentős csökkenés annak tudható be, hogy minden oldalról harcolni kényszerülnek az ellenségeikkel: nyugaton, Szíriában a törökök által támogatott felkelőcsoportokkal, északon az Egyesült Államok segítette kurd harcosokkal, kelet és dél felől pedig a szintén amerikaiak által pártolt iraki hadsereggel. Ez az iraki hadsereg érte el az elmúlt hónapok legnagyobb sikerét, amikor visszafoglalta az ISIS legnagyobb városát, Moszult, ami a csoport iraki fővárosa volt. Ez egy szimbolikus vereség volt a terroristák számára. Moszul volt a helyszíne ugyanis az Iszlám Kalifátus kihirdetésének 2014 júniusában, ami megkülönböztette az ISIS-t más terrorista szervezetektől. Már nem csupán dzsihádista harcosok határokon átívelő láncolata volt, mint az al-Káida, hanem valóságos területet birtokoltak. Ezt a területet nevezték el Iszlám Államnak. Moszul elestével, elég közel kerültünk ahhoz, hogy az Iszlám Állam, mint terület megszűnjön. De mi fog történni, ha az ISIS-nak vége?

isis_map.jpg

Az első probléma, hogy ezek a harcosok haza fognak menni. 2014-ben, amikor az ISIS hatalmas területeket foglalt el Irakban és Szíriában, külföldi harcosok tízezrei érkeztek, hogy csatlakozzanak a Kalifátushoz. Az ENSZ szerint 2016-ra 30 000 külföldi harcossal bírt az ISIS, akik 100 különböző országból érkeztek. A legtöbbjük Tunéziából, Marokkóból, Jordániából, Szaúd-Arábiából érkeztek, de százak csatlakoztak Belgiumból, Németországból, az Egyesült Királyságból és néhány tucat személy az Egyesült Államokból. Ezeket a harcosokat különböző okok vonzották az ISIS-hoz, de a legnagyobb talán az volt, hogy valódi területtel rendelkezett a csoport, ahol képes volt felépíteni egy államot az iszlám jogrendszer szélsőséges értelmezésén alapulva. Ezt a sajátos értelmezést erőszakos videókon és online magazinokban terjesztették, amivel az ISIS propaganda célja az volt, hogy bátorítsanak az élet minden területéről embereket, nem csak harcosokat, hogy vegyenek részt a dicsőséges Iszlám Állam felépítésében. És nemcsak fiatal férfiak csatlakoztak, de érkeztek nők, gyerekek és egész családok is. Most hogy az ISIS területe csökken és az állam, amit felépíteni próbáltak szétesőben van, mindenkinek, aki túléli a harcokat, találnia kell egy új hazát. Ez pedig egy hatalmas probléma, mivel sokukba sikeresen belenevelték a szélsőséges tanokat, mindannyian jó összeköttetésekkel rendelkeznek és képesek terrorista támadásokat végrehajtani.

Hasonló dinamika mentén történtek az események az 1980-as években Afganisztánban. Külföldi harcosok ezrei érkeztek az afgán mudzsahedek segítségére a szovjet megszállás idején. A megszállás végén ezek a harcosok pedig szétszóródtak különböző szélsőséges területekre, úgymint Boszniába, Csecsenföldre, Szomáliába, Szudánba és más országokba. Ezek az Afganisztánban edzett katonák egy laza nemzetközi dizshádista hálózatot építettek ki. Így mindegyik országnak, ahol éppen tartózkodtak közvetlen kapcsolata lett az al-Káidával és Oszáma bin Ládennel. Ebből a nemzetközi csoportból kerültek ki azok a személyek is, akik a Világkereskedelmi Központ elleni terrortámadást véghez vitték 2001-ben. És pontosan ez ad aggodalomra okot, hogy az ISIS harcosok valami hasonlót terveznek majd, de ez esetben otthon, ami számukra lehet Európa is.

mosul2.jpg

A második probléma, hogy mi fog történni a helyszínen állomásozó amerikai hadsereggel, miután az ISIS elbukik. Jelenleg az Egyesült Államok helyi erőket segít Irakban és Szíriában, hogy legyőzzék a terrorista szervezetet. Nagyjából 1000 amerikai katona van Szíriában és 6000 Irakban. Az Iszlám Állam iraki központja, Moszul már elesett, jelenleg az amerikaiak abban segítenek, hogy a szíriai ISIS fővárost is vissza tudják foglalni. Ahogy mindkét központjuk elesik, az Iszlám Államnak nincs más esélye, mint kiterjeszkedni a vidéki területekre. Trump elnöknek két választása lesz: 1. a hadsereget ott tartja, amivel még nagyobb veszélynek teheti ki katonáit vagy 2. visszahívja az amerikai csapatokat, amivel kockáztatja, hogy a régióban polgárháború tör ki ismét. Az első opció hatalmas politikai kockázatot jelentene Trump számára. Az elnökválaszási kampánya során ugyanis megígérte, hogy nem keveredik külföldi háborúkba, hogy amerikai pénzt, időt, munkát, erőforrást csak az Egyesült Államokba fektet be. Szóval, ha az elnök a régióban szeretné tartani a katonákat, azzal elismerné, hogy a kampányában hirdetett politikai filozófia ellen akar menni. A második opció azonban szintén kockázatos lehet Trump számára. Az amerikai katonák kivonásával megnőne az esélye, hogy eddig elképzelhetetlen agresszió törjön ki a régióban. És itt érkezünk vissza az alap problémához. Ugyanis 2011-ben, amikor Obama elnök hazahívta a katonákat Irakból, a síita kormány felhatalmazva érezte magát, hogy a elnyomja a szunnita lakosságot. Az ő védelmükre jött létre egy szélsőséges iszlamista terrorista szervezet, az ISIS. Bár nem egyértelműen következik az amerikai katonák kivonásából, hogy egy ISIS-hoz hasonló terrorista szervezet megint megalakul, de ez a fajta kockázat is létezik.

mosul.jpg

A harmadik probléma, hogy az ISIS egy konkrét területből, államból egy ideává válik. Eddig a pontig az Iszlám Államnak egyetlen célja volt, hogy megvédje a területét Irakban és Szíriában. Azonban úgy tűnik, hogy erre nem lesz képes a csoport. Miután a terrorista szervezet elveszti a területeit, ISIS-ból, az államból, ahova az emberek utaztak, hogy harcoljanak egy ideológia lesz, amiért az emberek harcolnak. És ez az ideológia nagyon meggyőző. Ez egy eszme, amiért a követői képesek ölni és képesek meghalni. Kialakulása elején az ISIS-ról azt gondolták, hogy ez egy csoport, amely saját területtel rendelkezik, amely szeretné uralni a saját államát, de legalább nem az al-Káida, nem egy terrorista hálózat, amely a nyugat ellen tervez terrorcseleményeket. Ez azonban hamisnak bizonyult 2015 októberében, amikor egy orosz utasszállító repülőgépet egy kézzel készített bombával felrobbantottak a Sínai-félsziget felett. Ez egy figyelmeztető jel volt, hogy mi várható. Az ISIS támadások hulláma érkezett meg Londonba, Párizsba, Nizzába és inspirálta az amerikai híveit is San Bernardinoban és Orlandoban. Azt érdemes megemlíteni, hogy ezeket a támadásokat nem mindig olyan személyek követték el, akik az ISIS tagjai voltak. Sok esetben a támadók a saját országukban radikalizálódtak. És ez a veszélye az ideológiának. Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a kaliforniai San Bernardinoban 19 embert meggyilkoló házaspár és az Orlandoban 49 áldozatot követelő lövöldözést végrehajtó tetteiért is. A nyomozások azonban semmi konkrét kapcsolatot nem találtak a terrorista szervezet és az elkövetők közt. Az interneten keresztül váltak szélsőségessé.

Az ISIS tisztában van vele, hogy a propaganda sokat számít. És nagyon jók is benne. Rengeteg tagja van, akik angolul és arabul is beszélnek, van saját Facebook oldaluk, Twitter fiókjuk és elképesztő látvánnyal ellátott videókat készítenek, amelyek könnyen hatalmukba keríthetik az ilyen hívószóra hajlamos nézőket. Az Iszlám Állam annyira fontosnak tartja a közösségi médiafelületeket, hogy ezek kezelésére külön médiatiszteket készít fel. Ezek a tisztek öngyilkos mellény nélkül hajtanak végre támadásokat és válnak mártírrá szervezetükön belül. És ez ami a legnehezebb az ISIS-szal kapcsolatban. Le lehet őket győzni a terepen. Le is győzik őket a saját területükön Irakban és Szíriában. De egy államból egy ideológiává válik és egy ideológiát lehetetlen legyőzni.

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaciamagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr1012717638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exterminador 2017.08.04. 18:36:34

A hazatérőkre a megoldás nagyon egyszerű. Ki kell nyírni őket egytől-egyig. Nincs kegyelem.

Duplaxiii 2017.08.04. 20:16:04

Tehát akkor az összes mocskos állat egyszerre ott van, egykupacban, elég lefújni őket és vége?
Tényleg?
És ha mondjuk egyszerre lesz pár európai nagyvárosban összehangol terrortámadás, pár ezer ártatlan halottal, akkor az mi lesz?
Vagy nem is létezik az effig ismert mennyiségű híve a világban ezeknek a szemeteknek?
Minden eddigi dolog kamu, ha Moszul elesik?
Jellemzően 25-30%-ra tartják a világ muszlimjai közül azokat, akik a ISIS filozófiáját követve élnek és várnak...

Bicepsz Elek 2017.08.04. 20:20:16

Mar ott hazudozik a cikk, hogy elhallgatta, hogy az oroszok es a siita miciak(es kozvetve Iran)vallalt oroszlanreszt az ISIS legyozeseben. Nelkulk az iraki hadsereg egy nulla lett volna. A tovabbiakrol nem is beszelek..

Bicepsz Elek 2017.08.04. 20:23:37

@Bicepsz Elek: Assadrol es a Hezbollahrol mar nem is beszelek, bar a vegso csapasban nem vettek reszt. Bagdad elesett volna a siita miliciak nelkul. A kurdom az amerikai bonbazasok nelkul estek el volna.

Wikus Van De Merwe 2017.08.04. 20:23:40

Kérem szépen, az írás több pontosításra szorul, de kezdjük az elején.
Egy link, hogy lássuk ki kivel harcol:
syria.liveuamap.com
Az ISIS nyugaton már nem harcol a törökök által támogatott felkelő csoportokkal. Ezek a felkelőcsoportok az amerikaiak által támogatott kurdok és a szír hadsereg(SAA) ellen harcolnak. Délen sem harcol az amerikaiak által támogatott felkelők(FSA) ellen, hiszen egyrészt az orosz segítségnek köszönhetően az SAA teret nyert és erősen visszaszorította a felkelőket, másrészt az amerikaiak mostanság jelentették be, hogy nem támogatják tovább az FSA-t, érthető okok miatt. Szomorúan látom, hogy itt sem tesznek említést Deir ez-Zor városáról, melynek lakói és védői ( a szír hadsereg-SAA) közel három éve küzdenek és harcolnak bekerítve, elszigetelve az ISIS ellen. A most megindult szír offenzíva egyik célja ezen város felszabadítása.
Továbbá fontos kérdések a következők:
- Az ISIS bukása után a kurdok által felszabadított területek milyen fennhatóság alá kerülnek. Azaz megalakulhat-e az önálló kurd állam, vagy Szíria és Irak határai változatlanok maradnak.
- Amennyiben megalakul az önálló kurd állam, vagy akárcsak egy nagy és széleskörű autonómiával bíró szíriai és iraki kurd terület, mit szól mindehhez Törökország?
- Az ISIS-t burkoltan támogató szaudi szövetség államai mit lépnek majd az iráni segítséggel életben maradó Assad rezsim győzelméhez?

És a legfontosabb:
-Mi a pacipéniszért kellett az arab tavasszal megkavarni a szart a térségben? Kik az igazi haszonélvezői a közel-keleti és észak-afrikai káosznak?

Tranquillius 2017.08.04. 23:12:31

@Wikus Van De Merwe: Pont ez jutott nekem is az eszembe.
A Szíriában és Irakban harcoló külföldi iszlám állam harcosok közül lesz aki hazatér, de nem ez lesz a jellemző. Legnagyobb részük már halott, mai hír pl., hogy általános sorozást hajtanak végre a még birtokolt területen. Sem az iraki sem pedig a szír hadsereg nem ejt isis-es foglyokat. Akiről feltételezik, hogy tagja lehet a szervezetnek, a helyszínen agyonlövik, akkor is ha gyerek, akkor is ha nő, ugyanis közülük is sokan válnak öngyilkos merénylővé. Az USA épp most hagyta faképnél a FSA és egyéb felkelő csoportokat, mert azok amerikai pénzből és fegyverből egymást lövik, nem pedig az ISIS-t. Irakot az USA a levegőből támogatja, szárazföldön Irán a fő erő, akik lassan elérnek a Földközi-tengerig és Izraelig. Aggódik is a világ rendesen...
Az ideológia miatt nem kell aggódni, ott van még az Al-Kaida, az Al-Nuszra front és sámos más törpe frakció, akik ugyanígy jelen vanak az online világban. Az Iszlám Államot éppen a területisége különböztette meg a többi terrorszervezettől. Ha ezt elvesztik, egyek lesznek a sok közül.
Érdemes lett volna a cikk megírása előtt átnézni néhány szakcikket , vagy a már említett syria.liveuamap.com térképet. Bár ez kissé felkelőbarát, az ukrán háttér miatt, de ott van még a globaleventmap.org is.

ksi 2017.08.04. 23:21:07

Az egyik fő tényező ebben a cikkben sem kerül említésre: a közel-keleten és a maghreb országaiban felnőtt egy generáció, akinek tagjai számára a társadalmonban nincsen "hely" a boldogulásra, mert a gazdaság nem nőtt annyira, mint ahogyan a lakosság. Szíriában speciel 25 év alatt több, mint megduplázódott a lakosság - ez minden külső szarkavarás nélkül is instabillá teszi a társadalmat, az olyasféle, egymás mellett élő (és egymás ellen versengő) törzsi-vallási közösségekből (szunniták, kurdok, alaviták, egyéb síiák, pár maradék keresztény, jeszidik) álló államalakulatokat, mint Szíriát vagy Irakot pláne. A fiatalok helyzetét tovább rontja a társadalom erős patriarchális jellege, ahol csak az számít, akinek családja van. Ezeknek a (vesztes) fiatal férfiaknak gyakrolatilag csak a zsoldoskodás ad "kiugrási" lehetőséget (a Daestől a pénz és az örök üdvösség ígérete mellé még nőt is kapnak), így a külölféle harci alakulatoknak bőven van utánpótlásuk.

Eremitha 2017.08.05. 00:37:02

Az ISIS eszme, ideológia, vallás, irányultság, felfogás, kultúra, szemlélet egyszerre. Ha nem lesz földrajzi kivetülése, akkor még veszélyesebbé válik majd, mert nem egyetlen tüzet kell majd korában tartani, hanem sok kis parazsat szerte a világban eltaposni.

miketbeszéltek 2017.08.05. 00:51:07

@mutando mutandis: A dolog kétesélyes: Mivel az ISIS ideologiája -szemben az Al Kaidával-konkrét területhez kötött, így a terület elvesztése nyilvánvalóvá teheti, hogy hamis volt az "iszlám messiás", és várható, hogy sokan kijózanodnak ennek nyomán. -A hazatérőket egyénileg kéne elbírálni: vszleg sok naív, csak kalandot kereső fiatal józanodott ki a borzalmakat látva; ezeket simán vissza lehetne építeni, a börtönben inkább csak radikalizálódnának. De hogyan lehetne ezeket biztonságosan leválasztani a gátlás nélküli gyilkológépekké neveltektől, akiknek minden szabadon töltött perce életveszélyes a társadalmuk számára???

Etniez 2017.08.05. 01:54:05

@miketbeszéltek: Életfogyt mindegyiknek és nem lesz gond velük.

chrisred 2017.08.05. 05:18:08

@Wikus Van De Merwe: Az IS bukása nem jelenti automatikusan az Aszad rezsim győzelmét, sőt, bizonyos fokig kedvezőtlen a számukra, mert megszűnik a szíriai többség szunnita oldal megosztottságát okozó egyik tényező.

chrisred 2017.08.05. 05:34:32

@Wikus Van De Merwe: Az arab tavasz nem ok, hanem következmény. A nyersanyagexport bevételből mesterségesen fenntartott gazdaságok a második világháború utáni hidegháborús világrendszer kirakósjátékának elemei voltak. Az elrettentő hadipotenciál eléréséhez korlátlan mértékű erőforrásra volt szükség, ez felértékelte a nyersanyagbázisok, elsősorban az olajországok szerepét. A hetvenes évektől a fejlett világ az OPEC fogságában volt, akik annyit kértek az olajért, amennyit akartak, és elképesztő mértékű vagyonkoncentrációt hoztak létre. Ez a világrend a Szovjetunió felbomlásával kezdve szétesni látszik, kezd előtérbe kerülni a fogyasztás racionalizálása, és a gazdaság helyi erőforrásokra alapozása a nyugati világban. Ez egy nagyon lassú folyamat, de a jelei mutatkoznak, mint például a diktatúrák bedőlése Líbiában és Szíriában, ahol az életszínvonalat a belső gazdaság teljesítménye semmiben nem alapozta meg.

Fenehorizont 667 2017.08.05. 07:38:03

Milyen degenerált fasz képes lehozni egy ilyen cikket anélkül, hogy a ruszkikat és Iránt említené? Édesfaszom.

Fodor Balázs 2017.08.05. 07:41:02

@miketbeszéltek: Egyszerű. Ott kell maradniuk, ahol vannak, nem visszaengedni őket.

FayRodisz 2017.08.05. 08:36:26

Eltűnik az ISIS? Az nagy baj lesz. Nem egyeztettek viktorral? Hogy lesz itt decembertől márciusig menekülők milliója akiket hősies seregeink emberpróbáló körülmények között vernek vissza ostromlott kerítésünkről?

FayRodisz 2017.08.05. 08:38:23

@mutatis mutandis:

Ha megszűnik a háttér és nincs lovetta, macerásabb lesz a kis csoportok tüzének felszítása. Segélykéből körülményesebb fegyvert és egyebeket vásárolni.

Eremitha 2017.08.05. 09:57:14

@FayRodisz: a Lovetta nagyobb része most sem az általuk birtokolt területekből, hanem a szunnita olajmilliárdosok adományaiból folyik be az ISIS kasszáiba. Ez a forrás akkor is megmarad, ha a földrajzi területeiket elvesztenék. A világban szétszórt, titkos támaszpontokon működnek majd tovább. Pénz lesz dögivel, továbbra is.

Irbisz 2017.08.05. 10:05:28

@Tranquillius:
"A Szíriában és Irakban harcoló külföldi iszlám állam harcosok közül lesz aki hazatér, de nem ez lesz a jellemző. Legnagyobb részük már halott, mai hír pl., hogy általános sorozást hajtanak végre a még birtokolt területen. Sem az iraki sem pedig a szír hadsereg nem ejt isis-es foglyokat. Akiről feltételezik, hogy tagja lehet a szervezetnek, a helyszínen agyonlövik, akkor is ha gyerek, akkor is ha nő, ugyanis közülük is sokan válnak öngyilkos merénylővé."
Ez sajnos helyes lepes, de erösen ellentmond ennek az , hogy korabban sok hir volt arrol, mely helysegekböl engedtek el es szallitotak el csaladostul az ISIS harcosokat mas, ellenörzesük alatt allo területre, mert szabad elvonulast kaptak.
Ezt mar akkor is idiotasagnak tartottam, miert valtozott meg ez a hozzaallas?

Irbisz 2017.08.05. 10:14:42

@miketbeszéltek:
"-A hazatérőket egyénileg kéne elbírálni: vszleg sok naív, csak kalandot kereső fiatal józanodott ki a borzalmakat látva; ezeket simán vissza lehetne építeni, a börtönben inkább csak radikalizálódnának. "
En ilyenekröl meg nem hallottam, ez inkabb csak elmelet. Azert mert valaki fanatikus hivö, meg lehet esze, es meglapul mig megbizhatonak tartjak. Mert mit olvasni ma is a legtöbb merenylöröl?
figyelte a titkosszolgalat öket, mert radikalisok, szelsösegesek voltak, de nem volt gyanus nyom, es lealltak a megfigyelessel. Szeintem max 1 evig figyelik öket, addig meg ezeknek is csak a kiemelten hülyebbik resze nem kepes meghuzni magat.
Utana meg elkezdheti epiteni a halozatot, csatlakozni a többiekhez. Olyan eszveszejtö kockazat visszaengedni ezeket, hogy enm eri meg az ö "allampolgari jogaik" miatt artatlanok eletenek tucatjait veszelyeztetni. Ilyen kockazatot semmilyen ceg nem vallalna fel, de a politika az mas, a politikusok nem mernek ilyen lepest emghozni es csak hablatyolnak az ezeket is megilleöjogokrol, miközben a normalis emberek eletet teszik kockara emiatt.

"De hogyan lehetne ezeket biztonságosan leválasztani a gátlás nélküli gyilkológépekké neveltektől, akiknek minden szabadon töltött perce életveszélyes a társadalmuk számára???"
Nyilvan sehogy, amelyiknek van akar csak jozan paraszti esze, az tud addig szinlelni mig kell. Illetve illegalis modszerekkel erről alighanem meg lehetne bizonyosodni, de hat ha arzt nem merik megtenni hogy nem engedik vissza, vagy nem zarjak be megfelelö paragrafusok alapjan ezeket hosszu idöre, akkor ilyen modszereket sem fognak alkalmazni.

sakkosfx 2017.08.05. 10:46:04

Amerika nem tud meglenni ellenség kép nélkül! Ha nincs ellensége akkor csinálnak maguknak, mint az isist! De már van jelölt Észak Korea, Irán akár válogathatnak is! És a hülye amerikai nép gond nélkül el hiszi! És azért mondtam a hülyét mert nem csak el hiszik, hanem képesek nyomorékká válni vagy meg halni is! Azok még nálunk is jobban meg vannak vezetve!

midnight coder 2017.08.05. 11:12:42

@FayRodisz: Egy terrorakcióhoz nem kell atomarzenál. Pár ember egy európai nagyvárosban simán ki tud nyírni tetszőleges számú embert pár tíztől pár tízezerig akár egy csúzli nélkül is.

miketbeszéltek 2017.08.05. 11:16:10

@Irbisz: Persze. Abszolút nem az" emberi jogaik" érdekelnek a bűnözőknek/terroristáknak, és kizárólag a nyugati kultúrkörből származókon gondolkoztam el.

midnight coder 2017.08.05. 11:17:33

@FayRodisz: A migriknek ma is csak egy kis része a szír. Ráadásul attól hogy az IS-t elpicsázzák, még ott nem lesz sokkal kevésbé szar. És azzal kapcsolatban is erős kételyeim vannak, hogy mihelyt az amcsik kihúzzák onnan a lábukat, arrafelé kitör az európai demokrácia. Úgy hogy Orbánnak emiatt nemigen kell aggódnia: a migrik továbbra is jönni fognak, mihelyt az illiberális törökök úgy döntenek, hogy nem lövik le őket a határon Merkel néni kedvéért. És persze azért jön ott a kis betevő évi 300 ezer az olaszokon keresztül is, és persze nem ez az egyetlen útvonal.

miketbeszéltek 2017.08.05. 11:18:34

@sakkosfx: Ellenségképre Neked is szükséged van, de Te meg azt az USÁban találtad meg....

midnight coder 2017.08.05. 11:21:27

@chrisred: "látszik, kezd előtérbe kerülni a fogyasztás racionalizálása, és a gazdaság helyi erőforrásokra alapozása a nyugati világban"

Lófaszt mama. Az autók ma is ugyanúgy benzint vagy dízelt pöfögnek mint 100 éve, és kevesebb sem lett belőlük. És a fogyasztás sem nagyon csökkent az elmúlt 30 évben. Ráadásul a zöldek azzal hogy a napelemeket favorizálják az atommal szemben, folyamatos és hosszú távú piacot teremtenek a földgáznak, mivel ha épp nem süt a napocs vagy épp nem eléggé (Pl. télen) akkor csak a földgáz erőmű jöhet szóba.

midnight coder 2017.08.05. 11:23:33

@sakkosfx: Azért vannak elég nagy állatkertek a világban, ezek közül az egyik bizony Észak-Korea. És ha egy ország a GDP-je nagy részét évtizedeken át arra költené hogy el tudjon engem érni atombombával, akkor én is ideges lennék egy kicsit.

chrisred 2017.08.05. 12:35:28

@midnight coder: Ezeknek szinte csak érintőlegesen van köze ahhoz, amit írtam. Attól, hogy a benzinfogyasztás mértéke az USA-ban nem változott, még tény, hogy a hazai termelésük bő évtizeden belül a palaolaj kitermeléssel megduplázódott, így önellátóvá váltak. Ahol meg van hazai nukleáris iparágazat (pl. Franciaország), ott az atomerőmű ugyanúgy a helyi erőforrásra támaszkodó energiatermelés, mint a szél- vagy vízierőművek által termelt energia. Annak meg nézz utána, hogy a 2000-es évek közepén mekkora volt Európa gázfogyasztása, és most mennyi.

Magister_ 2017.08.05. 13:33:07

@mutatis mutandis: sőt és tovább mennék: szerintem az ISIS területeinek felszámolása után a szervezet még veszélyesebb lesz, mert nem nyíltan és ellenőrzött módon illetve helyen működik majd, hanem a színfalak mögött, világtól elzárt, titkos támaszpontokon.

miketbeszéltek 2017.08.05. 13:50:04

@Fabius Quintilianus: Ismét írom: A dolog kétesélyes: Mivel az ISIS ideologiája -szemben pld. az Al Kaidával-konkrét területhez -a kalifátushoz- kötött, így a terület elvesztése nyilvánvalóvá teheti, hogy hamis volt az "iszlám messiás", és elképzelhető, hogy sokan kijózanodnak ennek nyomán.

midnight coder 2017.08.05. 15:04:15

@miketbeszéltek: Ami alatt azt kell érteni, hogy másik terrorszervezethez csatlakoznak. Azt ugyanis kevéssé hiszem hogy egy iszlamista csak úgy leszokna az iszlámról. De szerintem jó sokan lesznek olyanok is, akik bosszú akarnak majd állni az IS elpusztításáért. Még évtizedek múlva is.

midnight coder 2017.08.05. 15:07:26

@chrisred: Na ja. Csak a 2000-es évek környékén az EU-nak még volt némi saját ipara, ma pedig szinte minden Made In China. Ahhoz pedig, hogy a kínai zoknira rányomtass egy európai márkajelet nem kell sok nafta.

2017.08.05. 15:09:56

Nagycsalád * nagycsalád * nagycsalád és itt keresitek az okokat, miért robbannak ki a háborúk. Ott van a nemrég még 20, ma már 80 milliós Egyiptom, akik a probléma orvoslására egyetemeket alapítottak és most ott van egy rakás diplomás munkanélküli. Két lehetőségük van:
1 terjeszkedés (de rasszista az, aki erről beszélni mer, mert szegények menekülnek)
2 háborúk (ami jó az expanziónak, mert sok őzikeszemű menekült valósíthatja meg az 1. pontot)

Tranquillius 2017.08.05. 16:33:26

@Irbisz: Ilyen megállapodások vannak, pl. az isis által ellenőrzött damaszkuszi Jarmouk menekülttábort is így fogják kiüríteni, de ez csak azt jelenti, hogy nem akkor és ott lövik őket agyon, hanem később és máshol.

Magister_ 2017.08.05. 17:04:47

@miketbeszéltek: ez nagy és gyakori tévedés. Az "iszlám állam" több egy konkrét terület formájábam manifesztálódott politikai képződménynél. Ez az amit nem értik a nyugatiak. Ha újra megszűnik fizikai valójában, akkor megint egy megvalósítandó idea és cél lesz belőle.

Eremitha 2017.08.05. 17:31:02

@Fabius Quintilianus: szerintem is ez a lényeg. Ha felszámoljak területeiket újra beindulhat propagandájuk, hogy a nyugati sátán megszüntette, alakítsuk újra.

Tranquillius 2017.08.05. 17:45:32

@Fabius Quintilianus: Egy bukott terrorszervezet nem túl vonzó, a maradékot az al-Núszra (HTS, vagy régebbi nevén a szíriai al-Kaida) fogja felszívni, de ez sem lesz túl hosszú életű az ISIS után Idlib következik. Természetesen Irán nyomulása miatt nem kizárt, hogy a jövőben lesz még pár szunnita felkelés a térsében, de annak már más "brand"-je lesz.

tireless treehugger 2017.08.05. 18:40:33

Mi van ha az is/isis/isil nem terorszervezet hanem forradalom és szabadságharc?.

miketbeszéltek 2017.08.05. 19:24:36

@Fabius Quintilianus: Ezért írtam, hogy kétesélyes. De a Kalifátus tudtommal nem csak általános vallási/politikai cél (volt), hanem konkrét muszlim jövendölés beteljesülésének tekintették.

miketbeszéltek 2017.08.05. 19:25:34

@tireless treehugger: Egy gyilkost hívhatsz akár terroristának, akár forradalmárnak, attól még gyilkos marad.

Magister_ 2017.08.05. 20:37:47

@Tranquillius: @miketbeszéltek: Szerintem az ISIS nem szűnik meg és nem lesz "bukott" azzal, ha kiszorítják területeikről. Mártír lesz - legalábbis ezt a benyomást keltik majd - és tovább működik Jemenben, Líbiában, Nigériában és még vagy tucatnyi országban. Ami a muszlim jövendölést illeti: a helyzet és az idő nekik dolgozik, hisz most majd újra lehet toborozni a "szent" célért és a jövendölés igazi beteljesedéséért.

Eremitha 2017.08.05. 20:44:35

Mellesleg Líbiában az ISIS még mindig több százezer km2 -nyi területet tart stabilan a kezében

Történelemtanár_ 2017.08.05. 20:50:12

@mutatis mutandis: ... amellett az ISIS -nek nagyon erős befolyása van Afrika több területén is. Nigériában (Afrika legnépesebb országában) "fiókszervezeteként" működik a Boko Haram (halál a nyugatra). Ha összeomlik az iraki-szíriai kalifátusuk, még bőven marad hely számukra, ahol folytathatják a harcot. A másik lehetőség, hogy az ISIS romjain egy új szervezet jön létre, átvéve az Iszlám Állam értékeit, vagyonát és területeit.

Tranquillius 2017.08.05. 21:33:21

@Fabius Quintilianus: Az ISIS egy licensz, olyan mint a CBA. Az, hogy a Boko Haram éppen ezt a licensz használja nem egy állandó valami. Ha az ISIS elveszíti az államiságát és csődbe megy, akkor a szatelit szervezetei le fognak lépni. Az a 300 jemeni, szomáliai szerencsétlen, a Sirte városára korlátozódó líbiai részleg @mutatis mutandis: (több százezer négyzetkilométer, persze) meg az a néhány hegylakó Afganisztánban nyugodtan játszhat mártírt, de pénzük, befolyásuk, hírnevük és reputációjuk örökre elveszik.

Ad Dio 2017.08.05. 22:00:47

@chrisred:

Herceg-herceg. Erőst hiszel te a mesékben :-).

Ad Dio 2017.08.05. 22:10:28

@chrisred:

Európa ebben a kérdésben kis hal. A világ gázfogyasztása meredeken emelkedik még ma is. Épp úgy, ahogy a kőolaj fogyasztás is. A kőolajválság után kialakult növekedési ütem töretlen.

Magister_ 2017.08.05. 23:07:16

@Tranquillius: bár ilyen egyszerű lenne. De sajnos nagyon lebecsülöd őket. Líbiában még mindig erős a jelenlétük, az 1,7 millió négyzetkilométeres ország minimum 10-15% -a az övék (tengerparti részek Szirt városa körül + sivatagi, belső részek). Jemenben szintén komoly bázisaik vannak, ahogyan Szomáliában, Nigériában és még több afrikai-ázsiai országban is. Fő bevételi forrásuk -- bár úgy tűnik ezt nem akarod "meghallani" -- a gazdag öbölmenti szunnita olajmonarchiák adományaiból tevődik össze. Katar, Bahrein, Kuvait, sőt a szaudiak és törökök is pénzelik őket. Sejkek, olajmágnások, milliárdosok. Óriási pénzek ám ezek, dollármilliárdok.

Magister_ 2017.08.05. 23:11:07

@Tranquillius: Ha rákkattintasz erre a linkre, látni fogsz egy térképet. Bátran saccold meg, mekkora terület lehet a kezuükön, ha az ország egésze 1,7 millió km2:
www.criticalthreats.org/wp-content/uploads/2017/01/2017-01-Libya-State-of-Play-Map_1200.gif
Segítek: több százezer km2

Tranquillius 2017.08.06. 00:41:56

@Fabius Quintilianus: Elolvastad a dátumot a térképen? A cikk amúgy a líbiai fellegváruk elestéről szól, de ugyanez a helyszer Szíriában és Irakban, hogy a legnagyobb általuk birtokolt település is vidéki sárfészek kategória. Épp ebben a pillanatban esett el az utolsó "komoly városuk" Homsz tartományban (háború előtti fénykorában 16000 lakos)
Azóta pedig történt ott pár dolog Líbiában: edition.cnn.com/2017/05/25/middleeast/isis-looks-to-libya-to-plot-terror-attacks/index.html
Szomália: www.garoweonline.com/en/news/puntland/somalia-isis-fighter-surrender-to-puntland-authorities
Jemenben pedig az Al-Kaida sokkal jelentősebb, de ők is csak a sivatagban lézengenek Hadramaut tartományban.
A szaúdiak pedig nem hülyék, veszteséges üzletet nem finanszíroznak.

Magister_ 2017.08.06. 01:40:45

@Tranquillius: a térkép az idei évkezdezet mutatja, nem találtam újabbat sajnos de a változás annyi: visszább húzódtak viszont övék a belső sivatagos rész. A jemeni IS meg fog erősödni így is jelentősebb ott az Al-Kaidánál. A szunnita sejkek pedig mindig is támogatták a "vesztes ügyeket" ha vallásról volt szó.

Eremitha 2017.08.06. 01:46:23

@Tranquillius: a nyugat megint elköveti azt a hibát hogy túl korán örül és fúj győzelmi fanfárokat. Az IS új korszakába lép egy bujkálóbb, decentralizáltabb és diverzifikáltabb rendszerben működve.

chrisred 2017.08.06. 05:58:18

@midnight coder: @tireless treehugger: Egyik sem. Életforma, mint amilyenek a karibi kalózköztársaságok voltak.

chrisred 2017.08.06. 06:07:35

@Ad Dio: Na de ennek pont semmi köze nincs ahhoz a folyamathoz, amiről szó volt.

Tranquillius 2017.08.06. 12:00:04

@mutatis mutandis: Én úgy látom nem nagyon marad senki aki illegalitásba vonulhatna az idénre várható összeomlás után.

Ad Dio 2017.08.06. 13:55:34

@chrisred:

"Az arab tavasz nem ok, hanem következmény. A nyersanyagexport bevételből mesterségesen fenntartott gazdaságok a második világháború utáni hidegháborús világrendszer kirakósjátékának elemei voltak. ... Ez a világrend a Szovjetunió felbomlásával kezdve szétesni látszik, kezd előtérbe kerülni a fogyasztás racionalizálása, és a gazdaság helyi erőforrásokra alapozása a nyugati világban. Ez egy nagyon lassú folyamat, de a jelei mutatkoznak, mint például a diktatúrák bedőlése Líbiában és Szíriában, ahol az életszínvonalat a belső gazdaság teljesítménye semmiben nem alapozta meg."

És persze ezt a kinyilatkoztatásodat nem cáfolja meg az a TÉNY, miszerint a világ kőolaj és földgáz fogyasztása zavartalanul nő tovább... értem :-/...

Tranquillius 2017.08.06. 16:21:02

@mutatis mutandis: Tények nélkül nem nagyon hiszem el. Ezeket Nyugat-Európában névre és darabra ismerik. www.lejdd.fr/politique/gerard-collomb-sur-les-migrants-de-calais-il-faut-eviter-les-infrastructures-fixes-3404516
Szíriában pedig úgy gyilkolják halomra drónokkal az ISIS vezetőket, hogy tisztában vannak vele ki melyik vályogviskóban húzta meg magát.
aranews.net/2017/06/founder-isis-media-outlet-killed-us-led-coalition-strike/
www.nytimes.com/2017/07/14/world/asia/isis-afghanistan-leader-abu-sayed.html

És most direkt csak a legfrissebb híreből szemezgettem, de kinyírták a hadügyminiszterüket, a hacker csoportjuk alapítóját, a médiaügyi felelősüket, stb, stb. Csak idén.
A Pentagon egyik szobájából.

chrisred 2017.08.07. 05:30:14

@Ad Dio: A te másokról szóló kinyilatkoztatásaidat pedig nem zavarják az olyan tények, hogy a szövegben ez szerepel: "kezd előtérbe kerülni a fogyasztás racionalizálása, és a gazdaság helyi erőforrásokra alapozása a NYUGATI VILÁGBAN". Valójában az OECD országok földgázfogyasztása tíz év óta változatlan, miközben Kína fogyasztása a négyszeresére emelkedett, az Egyesült Államok pedig exportőrré lépett elő.

Európa energiafüggőségével kapcsolatosan: "Az EU-28 energiaimporttól való függősége a bruttó energiafogyasztás az 1980-as évekbeli kevesebb mint 40%-ról 53,5%-ra emelkedett 2014-re. Ez a legutóbbi érték ugyanakkor csekély mértékű csökkenést jelent az energiafüggőség terén, amelynek 2008-ban elért csúcsértéke 54,5% volt."
süti beállítások módosítása