Diplomácia magyarul

Diplomácia magyarul

Diplomácia magyarul

Ki az a Kim Dzsongun és miért tart tőle a világ?

2017. április 17. - Nongrata

the_inquisitr.jpg

Fotó: AP Images

"Észak-Korea valós veszély a világkereskedelemre" "Észak-Korea ballisztikus rakétát indított"

"Észak-Korea: fenyegetés a világ legveszélyesebb emberétől" "Észak-Korea kísérleti atomrobbantást hajtott végre"

Naponta látunk ilyen és ehhez hasonló szalagcímeket online és írott sajtóban egyaránt. Vajon csupán a sajtó próbál pánikot kelteni vagy tényleg van okunk félni? Talán azt a legtöbben tudjuk, hogy Észak-Korea egy ázsiai ország, sokan arra is emlékszünk, hogy egy diktatórikus állam, de ami talán mindenki számára ismert, hogy nagyon nem ápol jó kapcsolatot szomszédjával, Dél-Koreával.

A Koreai-félsziget lakói hiába próbálták évtizedeken keresztül felhívni a világ figyelmét a japán elnyomásra, az 1910-es annektálás után csak a második világháború végén látszott megoldódni a problémájuk. 1945-ig ugyanis Japán saját területeként kezelte és igazgatta a még egységes Koreát, amely gyakorlatot a vesztes háború után volt kénytelen feladni, amikor egy nemzetközi megegyezés alapján a Szovjetunió a 38. szélességi fokig szállta meg a félszigetet, az alatt pedig az Egyesült Államok vonult be. Az északi és déli területen is létrejöttek kormányzatok, amelyek mind Korea legitim kormányának nevezték magukat és a kialakult határt egyikük sem tartotta véglegesnek. 1950 nyarán a Kína és Szovjetunió által támogatott északi csapatok megtámadták a déli területeket, így elkezdődött a koreai háború. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatban ítélte el az inváziót és válaszcsapást kért a nemzetközi közösségtől. Reagálván az offenzívára, az Egyesült Államok és húsz másik ország segítségével visszanyomták az északi csapatokat. A három évig tartó háború végére állóháború alakult ki a félsziget közepénél. 1953 július végén egy fegyverszünettel ért véget a háború, a határt pedig az eredeti vonalhoz hasonlóan véglegesítették. A fegyverszünet értelmében létrehoztak egy 4 km széles és 250 km hosszú demilitarizált területet a 38. szélességi fok mentén. Érdekesség, hogy hivatalosan a két állam jelenleg is hadban áll, mivel békeszerződést azóta sem írtak alá, illetve Észak-Korea felmondta az 1953-as tűzszüneti megállapodást is 2013-ban.

Észak-Korea, hivatalos nevén Koreai Népi Demokratikus Köztársaság nem bővelkedett vezetőkben. Kim Ir Szen az ország alapítója és első államfője 1948-tól egészen haláláig töltötte be pozícióit. A Nagy Vezérnek nevezett politikus vezette be a modern diktatúra egyik fromáját, a  dzsucse eszméjét a marxista-leninista ideológia helyett. 1994-es halála után fia, Kim Dzsongil követte az ország élén. A Kedves Vezető alatt az ország nemzetközi kapcsolatai javultak és megtartották az első Észak-Déli találkozót is. Kim Dzsongilt 2011-ben érte a halál.

Kim Dzsongil halála után harmadik, legkisebb fia került a Koreai Néphadsereg főparancsnoki pozíciójába és lett Észak-Korea immár harmadik teljhatalmú vezetője. A mai napig keveset tudni róla, azon kívül, hogy számos felsővezetőt távolított el a Munkapártból illetve állítólag több családtagját is kivégeztette. Titkos életével kapcsolatban azonban rengeteg információ és hír kapott szárnyra, amelyek valóságtartamát talán csak önmaga tudná igazolni. Nézzünk néhány érdekességet:

-Míg január 8-i születésnapja nemzeti ünnep is, valójában senki sem tudja hány éves lehet Kim Dzsongun. Feltételezések szerint a harmincas évei elején vagy közepén járhat. Bárhogy is nézzük, a tisztelt elvtárs valószínűleg a világ legfiatalabb vezetője.

-Svájcban az angol nyelvű Berni Nemzetközi Iskola diákja volt, ahol álnéven tanult 1998-ig.

-A diktátor a kosárlabda szerelmese. A mai napig kedvenc játékosa Michael Jordan, akinek egykori csapattársával, Dennis Rodmannel baráti kapcsolatot ápol. Az egykori Chicago Bulls játékos több alkalommal is meglátogatta Kim-et.

-Kim Dzsongun kamaszkora óta dohányzik és imádja a whiskeyt.

-Két diplomája közül az egyiket fizikából szerezte.

-2009 óta házas; legalább egy kislánya született azóta.

(Ha Kim Dzsongun humoros leírását szeretnétek látni, nézzétek meg Az interjú című 2014-es amerikai filmet, amiben Seth Rogen és Evan Goldberg két olyan újságírót alakítanak, akiket a CIA felkér, hogy merényletet hajtsanak végre a vezető ellen, miután egy interjút készítettek vele. A filmet elég kevés helyen merték bemutatni miután Észak-Korea terrorista fenyegetéseket tett a forgalmazó és a mozik felé.)

A felsorolt híresztelések talán okot szolgáltatnak arra, hogy egy egyszerű emberként tekintsünk rá, hiszen tanult külföldön, vannak hobbijai, függőségei, szerzett diplomákat és egy monogám kapcsolatban él. Mégis mi oka van a világnak arra, hogy félve tekintsen Észak-Korea vezetőjére? Vajon ebben az esetben is helytálló az 'ijesztő mindaz, amit nem ismerünk' kifejezés?

Kezdetben, az ország megalakulása után, Észak-Korea kizárólag kommunista országokkal tartott fenn diplomáciai kapcsolatot, azonban legnagyobb kereskedelmi partnere, a Szovjetunió összeomlása után bekövetkezett gazdasági válság következtében legtöbb meglévő követségét is bezárta. Kim Dzsongilnak köszönhetően az ezredfordulóra számos fejlett országgal is kapcsolatba léptek. Bár 2015-re már negyven feletti országban van követsége Észak-Koreának, szoros kapcsolatot kizárólag a dél-ázsiai szocialista országokkal ápol, mint Vietnammal, Laosszal és Kambodzsával. A legtöbb külföldi nagykövetség, amelyeket az országba akkreditálnak Pekingben helyezi el központját a koreai főváros, Phenjan helyett.

Kim Dzsongun, mint a Koreai Néphadsereg Főparancsnoka becslések szerint 1 100 000 aktív és 8 300 000 tartalékos katona legfőbb vezetője. Mindez azt jelenti, hogy egyedül irányítja a világ legnagyobb katonai intézményrendszerét. Haderejének leginkább vitatott tevékenysége, amire a világ évek óta figyel, azok a földalatti nukleáris kísérletek. Észak-Korea eddig öt sikeres nukleáris kísérletet vitt végbe 2006-ban, 2009-ben, 2013-ban és kétszer 2016-ban. Hatodik kísérletük 2017 áprilisában kudarcba fulladt a dél-koreai hírszerzés szerint.

Mindig az atom...

Észak-Korea már 1962-ban kérte a Szovjetunió segítségét, hogy egy atombombát építhessen, ám akkor a nagyhatalom ezt visszautasította. Kizárólag egy békés nukleáris energia programot támogatott Koreában, számos tudós kiképzésével együtt. Az első atomerőművet 1965-ben helyezték üzembe, amit egy második építése követett 1979-ben. Észak-Korea 1980-ban indított el programot kifejezetten nukleáris fegyver fejlesztése céljából, ami után sokak meglepetésére 1985-ben aláírta a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló egyezményt, annak ellenére, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség által szabott követelményeknek nem is kívánt megfelelni egészen 1992-ig. Majd egy évvel később jelezte, hogy visszakozna a szerződésben foglaltak betartásától és 2003-ban formálisan is kilépett az atomsorompó-szerződésből. Ugyanebben az évben az Amerikai Egyesült Államok leállította az olajszállítást Észak-Koreának, mivel azt gyanították, hogy urándúsításba kezdett atomfegyver fejlesztése céljából. A CIA jelentések annyira igaznak bizonyultak, hogy 2006. október 9-én, hétfőn Észak-Korea végrehajtotta első földalatti nukleáris robbantását. Ezek után számos nemzetközi tárgyalás kezdődött meg az országgal, amiben a koreaiak gyakran hajlottak afelé, hogy leállítsák nukleáris programjukat, ám az igazság az, hogy sosem tették, sőt ezután még négy tesztet is elvégeztek, a jövőben pedig interkontinentális nukleáris rakéták tesztelését tervezik, amelyekkel - többek között - már az Egyesült Államokat is el tudnák érni. A nukleáris kísérletekre válaszul az ENSZ számos határozatban hozott szankciókat Észak-Korea ellen, amelyekben tiltja több fém, szén, olaj, katonai felszerelés és luxus cikkek exportját az ázsiai országba.

A nemzetközi szankciók a mai napig nem állták útját a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság semmilyen kezdeményezésének. Talán a jövőben. A mai helyzet szerint Észak-Korea a legtitokzatosabb és legszeparáltabb diktatúra a térképen, aminek jelenlegi államfője, a fiatal Kim Dzsongun minden lépése kiszámíthatatlan és előreláthatatlan. Ez teszi őt a világ egyik legveszélyesebb vezetőjévé.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaciamagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr5912430955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jakab.gipsz 2017.04.17. 20:33:34

Igen nagyon veszélyes ember, ilyen az ha egy technokrata hatalmat kap.
De talán még sem reménytelen eset, ha sikerülne beszélni a fejével, nem viselkedne úgy mint egy elszabadult hajó ágyú.

-JzK- 2017.04.17. 21:57:07

Sajnos az orosz külügyminiszter Lavrov bevédte Kim Dzsongunt, amikor az USA-t figyelmeztette, hogy ne tegyen "egyoldalú" lépést Észak-Koreával szemben. Pedig ha van igazságos háború (bellum iustum) a világon, akkor az észak-koreai rezsim sebészi precizitású kimetszése, az az lenne. És itt le kell szarni a nemzetközi jogot, az ENSZ-et, és sokak jogos fenntartását amerika egyoldalú beavatkozásaival szemben.

Ami ott van, ahhoz képest az általunk totálisnak és borzalmasnak ismert diktatúrák messze-messze eltörpülnek. Hitler, Sztálin, Rákosi személyi kultusza semmi a Kim-család aktuális fejének konkrét imádatához képest.

Az észak-koreai rezsim egy undorító bűnbanda, az egész ország egy húszmilliós koncentrációs tábor, a megvalósult 1984, ahol a górét leszámítva mindenki örülhet, ha nem vonják meg a napi marék rizs adagját, és nem zárják táborba a családjával együtt, mert nem tapsolt elég lelkesen a góré n+1-edik bejelentését követően.

Az a sok demokráciáért meg emberi jogokért aggódó emberke miért nem követeli az asztalt verve, hogy szabadítság már fel végre Észak-Korea népét az embertelen elnyomás alól?

Igen, akinek van igazságérzete, az csak támogatni tudja, hogy amerika távolítsa el katonai erővel ezt az undorító rezsimet és bombázza ki a lyukából Kim Dzsongunt.

Baldessarini 2017.04.17. 23:28:02

Ha Kína egyszer kiállna mögüle, full mindegy, hogy a ruszkik mit csinálnak. Akkor cirka 1 hónap alatt el lehetne tiporni őket.

Exploiter 2017.04.18. 00:34:44

@Baldessarini: igen és abból, hogy Kína továbbra is támogatja azt a szarhalmot, látszik, hogy ugyanolyan gané ország az is, amilyennek látszik. Mivel nemsokára a világ vezető gazdasági hatalma lesz, a nyugati civilizációnak az önszopatás helyett ideje lenne összekapni magát, különben szomorú kor következik a történelemben újra. A pc love&peace baromságot ugyanis a nyugati emberen kívül senki nem veszi be- és ez nagyon hamar nyilvánvaló lesz mindenki számára, igen hamar. Persze ez a dolgok rendje.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2017.04.18. 01:37:54

És Kim után?

Arra is kell gondolni, hogy van egy nép, mely például a SÜTEMÉNY szó fogalmát sem ismeri.

Mr. Hyde 2017.04.18. 05:26:46

A korlátlan internet elérés korában már tényleg csak azok hiszik el a KNDK-val kapcsolatos rémhírkeltéseket, akik _valóban_ annyira agymosottak, mint amilyennek az észak-koreai embereket gondolják.

A KNDK kizárólag azért szálka az USA által dominált nemzetközi közösség szemében, mert immár több mint 6 évtizede útját állja a dollárdiplomácia távol-keleti terjeszkedésének.

A világ népeire az első számú fenyegetést az amerikai terrorállam jelenti, amelyik többször is hajtott végre atomtámadást civilek ellen.
1945. augusztus 6. óta egy ország szuverenitásának egyetlen garanciáját a nukleáris fegyver birtoklása jelenti, és ezt az Egyesült Államok tanította meg a világnak.

A KNDK-nak pontosan ugyan annyi joga van atomarzenált fejleszteni, mint bármelyik másik országnak.

A KNDK belátható időn belül számottevő nukleáris potenciálra valamint annak célba juttatásához szükséges interkontinentális ballisztikus technológiára tesz szert és ez ellen sem az Egyesült Államok, sem pedig bármelyik másik ország nem tehet már semmit.

2017.04.18. 05:44:24

@Mr. Hyde: Na ekkora faszságot is rég olvastam. Csak nem valamelyik követségükről írsz?

blog pszichiáter 2017.04.18. 07:15:49

@Mr. Hyde: Na most nagyon lebaszom a nővért, hogy a reggeli haloperidol szurid előtt felügyelet nélkül hagyta a nővértpult gépét és internethez jutottál.

Exploiter 2017.04.18. 07:22:42

@Mr. Hyde: tudtam, h legalább egy ember megjelenik, aki nekiáll védeni ezt az inhumán szart, mert a gonosz amerika.

zZZz 2017.04.18. 07:22:50

MR Hyde: Koszonjuk a kora reggeli okossagot, nagyon hianyzott.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.04.18. 07:29:16

@Jakab.gipsz: Megint a műveletlenséged. Sztálin például papneveldében tanult, minden volt csak nem technokrata. Hitler szobafestő. Mao tanítóképzőben végzett. Lenin jogot tanult. Akkor a jogászok diktátorok lesznek? :-))

Before · http://azbeszt.blog.hu 2017.04.18. 07:47:38

Ez Amerika - és úgy általában a nyugat - egyik legnagyobb balfaszsága, hogy mindenhol kényszeresen rendet akar tenni.
Szívesen látnám a kismalacot karóba húzva én is, de ez az egész lufi, amit köré húznak, több, mint nevetséges. Totál felesleges izmozni velük, főleg, hogy a belső félelemkeltésen túl minden valószínűség szerint úgyis a háború kiprovokálása a kis kretén célja.
Nyilván ehhez nem lenne elég csak a nyugati politika közönye, de az Észak-Korea mögött álló szarkavaró nagyobb hatalmaknak is abba kéne hagyniuk a táplálásukat.

Mr. Hyde 2017.04.18. 08:12:33

A KNDK fegyvertesztjei nem minősülnek harci cselekménynek, (hiszen nem hal meg tőlük senki és lebonyolításuk nem más ország területén zajlik) ezért nincs indok egy ellenük irányuló katonai beavatkozásra emiatt.

Így a KNDK végre fogja hajtani a soron következő nukleáris tesztjeit és rakétafellövéseit, ami az ország védelmének fejlesztéséhez szükséges.
Az Egyesült Államok pedig végignézheti ezt szépen a nemzetközi vizekről, műholdról vagy ahonnan akarja, de ezen kívül nem fog tenni semmit.

Mr. Hyde 2017.04.18. 08:18:28

A KNDK élelmezési helyzete a hegyvidéki éghajlat és az embargó ellenére is jobb, mint a legtöbb fejlődő országban, Indiát is beleértve.
www.atimes.com/article/north-korea-famine-focus-misses-starving-children-india/

Az ország gazdasági növekedése külföldi befektetések, olajbevételek és EU-s források nélkül is 6,5%-os volt tavaly.

A szankciós politika zsákutca.
pp.userapi.com/c626823/v626823731/44383/Zl2gck6MV14.jpg

exterminador 2017.04.18. 08:28:01

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Hitler nem volt szobafestő, hagyjuk már ezt. Festőművész szeretett volna lenni, csak nem vették fel az Akadémiára.

exterminador 2017.04.18. 08:28:48

@Mr. Hyde: Ha olyan csodálatos hely, miért nem költözöl oda? Vagy onnan írsz?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.04.18. 08:47:52

@exterminador: Aha. Szóval ha nem vették fel, akkor mi is volt? Ha engem nem vesznek fel az orvosira, attól még orvos vagyok? A kérdés különben sem ez volt.

@Mr. Hyde: Nyilván az Észak-Koreai statisztikai számok annyira megbízhatóak.

isti75 2017.04.18. 09:04:20

@Mr.Hyde: Mi vagyunk agymosottak, ugye? :-) Hát persze... Vedd be a gyógyszereidet, és feküdj vissza. A politikát meg hagyd a felnöttekre.

exterminador 2017.04.18. 09:04:48

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: arra próbáltam utalni, hogy szobafestő biztosan nem. Ez tévhit. Bocsánat, de az ilyen pontatlanságok engem irritálnak. Hitler leginkább semmi sem volt, vagyis semmilyen normális végzettsége nem volt.

Baldessarini 2017.04.18. 09:42:42

@Exploiter: jelenleg azért kicsit árnyaltabb már a dolog. Trampli tett egy pár lépést Kína felé, cserében Kína is elkezdte presszionálni a negatívpajeszos kerti törpét. Például embargót hirdetett pár hete a koreai kőszénre, ami É-Koreának Kína felé az egyik legnagyobb exportcikke. Illetve korlátozta a dízel üzemanyag szállításokat, ha esetleg eszetlenül neki akarnának indulni a délnek, akkor kábé félúton kifogyjon a tankokból a benya. Ennek ellenére Szöul akár hagyományos tüzérséggel is elérhető, tehát ha akarnak, tudnának háborút indítani. Ebben az esetben van egy pár forgatókönyv. Például USA segítséggel a délieknek iszonyat nagy technológiai fölényük van, amivel simán visszaszorítanák északot. Usa ebbe belesegítene pár tucat precíziós bombával pont a nukleáris létesítményekre. Mindeközben pár deltaforce-os Oszama sorsára juttatná szegény kis Kimet. Egyetlen negatívum, hogy mindeközben Kína északról lerohanná a demilitarizált zónáig északot, és egy szalonképesebb diktátorral visszaállítaná a komenista rendet. Valszeg mindenki jobban járna, csak közben képződne pár százezer halott, illetve Szöul sem úszná meg simán, mivel kábé 35 km-re van a határtól.

Control_ 2017.04.18. 09:47:51

Észak-Korea és annak vezetője három okból veszélyes:

1.) Teljhatalmú diktátora atomfegyverrel rendelkezik, aminek felhasználásáról teljesen egyedül dönthet
2.) Élvezi a világhatalom Kína teljes támogatását
3.) Több mint egy milliós fanatizált hadserege van

Ez a lényeg!

Pipas 2017.04.18. 09:57:27

@exterminador: "Hitler leginkább semmi sem volt, vagyis semmilyen normális végzettsége nem volt. "

Gyakorlatilag soha nem is dolgozott. Volt vagy fél év, amikor hajléktalanszállón lakott és kofáknak segített cipekedni a betevőért, de amúgy nem volt munkahelye. Szerette magát a munkások ismerőjének beállítani, de igyazából soha nem dolgozott. Festegetett, könyvet mondott tolba, beszédeket mondott.

Brett Shaw 2017.04.18. 10:39:23

A Sziriát ért amerikai támadás után elég kínos helyzetbe került ez a majom. El lehetett lavírozni a hozzá hasonlóknak addig, amíg nem került olyasvalaki az USA elnöki székébe, aki -saját bevallásuk szerint is- pusztán érzelmi alapon beavatkozik egy olyan konfliktusba, amelytől addig katonailag teljesen elhatárolódott.

Hasonló kiszámíthatatlanság, mint Kimnél, de azzal az erővel, amely 2 nap alatt a sárga földig rombolja ÉK teljes katonai erejét, atombombástul, 1 millió katonástul.

Trump egy bolond, de a gondolkodásmódja hasonló az átlag emberéhez. Attól, hogy Kína és Oroszo diplomáciailag és akár (Aszad-Putyin) katonailag is beáll egy önkényuralmi rendszer mögé, semmilyen körülmények között nem rohannának neki az USA-nak, még akkor sem, ha beleszarik a levesükbe.

Baldessarini 2017.04.18. 10:52:28

@Brett Shaw: Hát ja, valahogy így. Obama és elődei évtizedeken keresztül nyújtották a rétestésztát, és igazából nem konfrontálódtak, csak pofáztak. Már az kínos volt, hogy évekig halogatták Oszama kivégzését, míg már maguk számára sem maradt több kifogás. Trump ellenben most bele fog szarni 1-2 levesbe, az biztos.

McZozo 2017.04.18. 11:10:22

@-JzK-: Azert gondolom a helyzet sajnos nem ilyen egyszeru. Emberiessegi szempontbol tokeletesen igazad van. De mondjuk azt a reszt nem szamolod egyreszt hogyha haborut inditasz ellene valoszinuleg milliokat kene megolnod mig eljutnal odaig hogy a diktatort elkaphasd.
A masik hogy ezt a keleti blokk nagy valoszinuseggel nem igen nezne jo szemmel azaz nagy valoszinuseggel azonnal kinai es orosz segitseget kapnanak tehat egy ujabb eszak del korea konfliktus alakulhatna ki amely hosszu tavon elhuzodik. S itt messze nem lenne eleg bombazgatni ha eredmenyt akarnanak elerni akkor itt be kellene vonulni amire valoszinuleg a kinaiak es a oroszok is reagalnanak. es itt ujfent nem parszaz amerikai halna meg hanem akar szazezrek amit meg Trump se akar bekockaztatni szerintem. Valamint ha meg az osszes eddig felhozott ervet nem is szamolom gondolj bele ha ott szetkapjak a rendszert lasd pl sziria hirtelen ott is megnyilna a hatar es a haboru meg a pusztitas elol razuhanna delkoreara kinara jopar milio menekult. Mikor a kozel keleti par million menekulttol kitert a vilag a hitebol mi lenne par tiz million koreai eseteben

-JzK- 2017.04.18. 11:27:28

@McZozo:
"hogyha haborut inditasz ellene valoszinuleg milliokat kene megolnod mig eljutnal odaig hogy a diktatort elkaphasd."

Dehogy is, a mai technikával pontosan lehet tudni, hogy épp hol van, főleg ha élőben beszédet mond az állami tévében. Onnantól egy precíziós rakétával ki lehetne lőni, a modern amcsi haditechnikát valszeg nem is észlelnek a radarjuk. Onnantól meg közölni kell határozottan a vezérkarral, hogy akkor most itt vége a dalnak, vagy mentek mind Hágába.

Nyilván előtte le kéne egyeztetni a kínaiakkal a beavatkozást, valszeg bele is mennének mondjuk Tajvanért cserébe, főleg, hogy mint nagyhatalom nincs már szükségük az észak-koreai pufferzónára, főleg, hogy már nem a szárazföldi hadviselés a lényeges.

McZozo 2017.04.18. 11:46:52

@-JzK-: Hat ebben a megyunk es dronnal leszedjuk sebeszi pontosaggal dologba nem igazan hiszek. Plane az eszak koreai dictator eseteben. Szerintem van benne felelemerzet es azert most is ugy jon megy mozog hogy egyreszt vedve van masreszt nem lehet elore kiszamitani. Nezd meg hany arab vezeto van akiket evek ota ugyanugy nem tudnak leszedni.

Masik meg azert az erkolcsi aggaly. Tegyuk felre hogy most kivetelesen egyetertunk emberiessegi alapon hogy ok el kene a muksot tavolitani. De egyoldaluan ugy hogy csak amerika mondja azt hogy hat mozditsuk el azert eleg aggalyos mert ilyen alapon holnap barki ellen megtehetne amerika. Pl; nem tetszik Le Penn Bumm putyin mar megint askalodik bumm. Tudom hogy szelsoseges de ki donti el es milyen alapon hogy kit kell leszedni es kit nem. Nagyon vekony a mesgye ilyen esetben az agresszio es a csendorkodes kozott. Es raadasul ez utobbiban is latuk hogy nem igen volt jo eddig amerika. lasd mi let koreaban afganisztanban irakban ...
Masik meg mar csak elvi alapon is nem nagyon hiszem hogy Kina belemenne ilyenbe mert csak arcvesztest okozna ez nekik, arrol nem beszelve hogy Kinai lassan amugy is atveszi az iranyitast a tersegben ha akarja amerika ha nem. Lasd tengeri bazisokat epit a tengeren mesterseges hadi szigetek felhuzasaval ahonnan ellenorzese alatt tarthatja a terseget es nem beszelve arrol hogy kozel meg is van lassan a haderejuk hozza hogy azert ellenfelei lehessenek az amerikaiaknak. Szoval ilyen konfliktust en szerintem csak akkor valalnanak be ha a nagy terv az lenne hogy nem szamit ugyis az a cel hogy nepesseget csokkentsunk mar es nem baj ha egy vilaegesben elhullik 3-4 milliard ember.

Es vegezetul ugyancsak ne felejtsd hogy eszak koreaban nagyon semi olyan nincs ami miatt megerne egy ilyen konfliktus kirobbantasa. (Pl Nincs olaj) Szinte az osszes korabbi amerikai beavatkozasnak megvolt a hatterban a maga gazdasagi indoka itt nincs semi ami miatt megerne bemozditani a hadigepezetet. Politikai ongyilkosassag lenne barmelyik elnoknek ilyet meglepni normalis korulmenyek kozott. Persze mint irtam ha az a forgatokonyv hogy nem baj ha jon a vilageges az egy teljesen masik tortenet.

HabonyArpad 2017.04.18. 12:02:06

Jo lenne ha nekunk is volna atombombank, akkor pikk-pakk lerendezhetnenk a libsiket.
Jobb lenne meg a dunabalovesnel is.

na__most__akkor 2017.04.18. 12:19:05

Na most akkor néhány válasz:

@Jakab.gipsz
"Igen nagyon veszélyes ember, ilyen az ha egy technokrata hatalmat kap."
---
Ez? Technokrata?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll
"Megint a műveletlenséged" - válasz a gipszjakabnak
"hajó ágyú" - @Jakab.gipsz
---
Hát igen.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll
Akkor a jogászok diktátorok lesznek? :-))
---
Én ismerek egyet itt a környéken; de ne szólj szám, nem jön a TEK...

@zZZz
"Koszonjuk"
@McZozo
"delkoreara kinara jopar milio"
---
Magyarok vagytok-e, vagy mialóf@$z?

2017.04.18. 12:36:38

@exterminador: Kár. Mindenkinek jobb lett volna.

-JzK- 2017.04.18. 12:46:45

@McZozo:
Az arab terroristák értelemszerűen füst alatt tevékenykednek, mivel a hatalmuk nem hivatalos, hanem földalatti. Épp ezért számos terroristavezérről nem is tudjuk, hogy ő-e az egyáltalán. De Észak-Korea egy létező, nemzetközileg elismert ország, olyan, amilyen, de az. Következésképp az állami vezetői nem ismeretlenek, nem bunkerekben bujkálnak, hanem nyilvános rendezvényeken vesznek részt, amit sokszor élőben közvetít a tv. Simán le lehetne szedni, ha le akarnák.

Mondom én amúgy egyáltalán nem helyeslem az egyoldalú amerikai beavatkozásokat, de ha van egy eset a világon, akkor Észak-Korea az az lenne. Elvileg pont azzal igazolja az USA a világhatalmát, hogy legalább egy afrikai kisdiktátornak is tudnia kell, hogy azért nem tehet meg akármit, csak mérsékelten sanyargathatja a népét, egy-két újságíró eltüntetése belefér, de ha komplett német akarna irtani, azért Hágában találná magát. Na, akkor tessék megmutatni, hogy van egy emberiességi minimum, amikor a civilizált világ azt mondja, hogy ez már tényleg nem mehet tovább.

Ha a dagi tovább feszegeti az atomarzenál fejlesztését, annak úgyis az lesz a vége, hogy be kell avatkozni. Mert amíg csak a saját népét sanyargatta, addig eltűrték, de amint a világbékére kezd el veszélyt jelenteni, akkor már ott van a point of no return.

Szalay Miklós 2017.04.18. 12:48:54

Apropó Észak-Korea, itt egy összefoglaló írás az ideológiákról, az ideológiagyártás eszközeiről, a propagandáról, arról, hogy az emberek miért olyan fogékonyak az ideológiákra, stb...:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid072

(A legfelső sor a kép tetején, "Ideológiák". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

Érdekes lehet továbbá a Demokrácia és diktatúra című rész is.

Baldessarini 2017.04.18. 13:44:54

@HabonyArpad: csak a libsikre ható sugárzás. Hogy te mekkora fizikus vagy! Küldj már nekem is abból amit szívsz. :)

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.04.18. 14:05:19

@Mr. Hyde: Kb olyan vagy, mint Birca, csak az az oroszokat védi. És ez nem bók...

McZozo 2017.04.18. 14:23:16

@Baldessarini: Ot kene elkuldeni sugarzasmeronek csernobilba aztan vilagithatna az utcasarkon az elete hatralevo nehany napjaban :)

altona 2017.04.18. 14:42:44

csakkérdezem:

1,'Ki az a Kim Dzsongun és miért tart tőle a világ?' Tart tőle?

2, "Bárhogy is nézzük, a tisztelt elvtárs valószínűleg a világ legfiatalabb vezetője." Ez a szar a VILÁG VEZETŐJE? Mióta? Mellik világé?

3, 'Az interjú című 2014-es amerikai filmet, amiben Seth Rogen és Evan Goldberg...' James Franco lesz az....

altona 2017.04.18. 14:46:22

@-JzK-:

És itt le kell szarni a nemzetközi jogot, az ENSZ-et, és sokak jogos fenntartását amerika egyoldalú beavatkozásaival szemben.
le van az má szarva vastagon, már csak a hülyék foglalkoznak az ensz nevű ovodáscsoporttal....

Az a sok demokráciáért meg emberi jogokért aggódó emberke miért nem követeli az asztalt verve, hogy szabadítság már fel végre Észak-Korea népét az embertelen elnyomás alól?

Mert a haszontalant, csak egy paraszthajszál választja el a károstól.

Mit kezdene a világ 20 millió elborult agyhalott szarral? csak fejezze be a kis puhos kocsog a népe módszeres kiírtását, oszt é-kóreából meg majd lesz valami műtárgy, vadaspark, stb....

Jakab.gipsz 2017.04.18. 15:51:27

@na__most__akkor: @Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Technokrata kifejezésemet reklamáltátok, elmagyarázom mit értek a"barom" technokraták kifejezés alatt, pl. hadiipari a technikai fölényre épülő hatalom, miért csak részleges. Ugyanis a nyugat még egyetlen egy háborút sem nyert meg az elmúlt hetven évben, (Grenada nem ér). Vele szemben pl. Vietnam kettőt is a saját honvédő háborúját, és a másik Kambodzsa felszabadítását. Amint ezt beláthatjátok a technológiai fölény csak időleges.

Baldessarini 2017.04.18. 16:38:51

@Jakab.gipsz: Kicsit sematikusan gondolkodsz. Baromira nem volt ilyen egyszerű a dolog, már ha Vietnamról beszélünk.
1. USA azt a korrupt Dél-Vietnamot támogatta, amelyet még a saját déli népe sem ismert el. Ne hasonlítsuk ezt egy megszilárdult országhoz, amely mellesleg a high-tech egyik fellegvára, és a lakosai azt maximálisan támogatják. Ergo mindenáron megvédendő.
2. ahogy az amcsik mondják, ha gólt akarsz rúgni, nem elég ha a 80 yardos vonalig elfutsz. Magyarán sosem csinálták teljes gőzzel azt amit csináltak, akkor és ott.
3. USA saját lakossága is háborúellenes volt, tüntetés tüntetést ér. Ez sem segített a háborúzásban. Ellentétben ÉK-val, akit gyakorlatilag az egész civilizált világ utál mint a szart.
4. 50 év alatt az USA hadserege egy picit mintha fejlődött volna. Ellentétben ÉK-val, ahol még mindig a 60 éves, nagypapa korú AK47 és RPG7 van rendszeresítve. Az indulás után 1mp-cel önfelrobbantó atomrakétákról meg ne is beszéljünk.
5. USA nem vesztette el a háborút. egyszerűen kivonult, mert már nem érte meg neki a történet. Aztán az északiak percek alatt összeroppantották az amúgy sem acélos délt. Ez Dél Koreánál meg sem történhet, mivel az túl fontos ország, és nem csak az USA-nak.
+1. Ha keresgélsz a neten, és megtalálod a DK White Book-ot, abban pölö benne van az is, hogy háború esetén az USA 700.000 katonát biztosít, 2000 harci repülőt (valszeg nem MIG15-öst. és 19-est), meg még pár apró meglepetést.
Tehát ne nagyon akarj párhuzamot keresgélni, mert közben a világ gyökeresen megváltozott. Remélem segítettem.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.18. 17:17:28

Észal-Korea egy liberális médiamítosz, semmi más. Kb. ugyanaz, mint Oszama bin Laden.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.04.18. 21:52:53

@Szalay Miklós: qrva anyádba menjél már a zsarolóvírusos oldalad reklámozásával!

2017.04.18. 22:50:40

Két adalék:
1. Ha abból indulnak ki, hogy a két Korea előbb utóbb egyesül, akkor a szegény Észak és a gazdag Dél tárgyalásain semmi se lenne Észak kezében. Így meg van olyan dolog, amivel Dél sem rendelkezik és ezzel azonnal be is ugrana egy szűk elitklubba.
2. Jártam Észak-Koreában és azokból a katonákból, akiket láttam 1 millió akkor is félelmetes, ha 80-as évekbeli hozzá a légierő. Az USA képtelen lenne szárazföldi erővel ott bármire és most már az atombomba fenyegetés sem akkora ütőlap.

2017.04.20. 02:09:58

@-JzK-: "Nyilván előtte le kéne egyeztetni a kínaiakkal a beavatkozást, valszeg bele is mennének mondjuk Tajvanért cserébe"

Nem hiszem, hogy tisztában vagy azzal, hogy kit böfögsz itt. Tajvan egy szilárd demokrácia, ahol vagy ötvenezer amerikai él angoltanárként, mérnökként, üzletemberként. Meg van egy titkos CIA lehallgató bázis is. Tajvan átengedése a kommunista diktatúrának teljesen elhiteltelenítené USA-t minden szövetségese szemében. Emellett Tajvannak van Ázsiában az egyik legmodernebb, legfejlettebb hadereje. Az USA nem engedte Tajvannak, hogy atomprogramja legyen, pedig pont a szuperfejlett tajvani ipar, tudományos tőke képes lenne bármikor atomfegyvereket gyártani. De nem teszik. Pont ugyanígy Japán és Dél-Korea is fejleszthetett volna atomfegyvereket, hisz technológiailag a világ legfejlettebb országai. De az USA nem hagyta nekik, pont azért, hogy legyen alapja arra, hogy az orosz-kínai csatlós Észak-Koreától is elvárhassa azt, hogy ne fejlesszen atomfegyvereket.
Az USA annyiban méltányolja a kínai diktatúra hisztérikus ultranacionalista érzékenységét, hogy nem ismeri el Tajvant hivatalosan önálló államnak. De ez pont ennyi is marad, itt meg is áll a történet. Ettől még azt se hagyják, hogy Kína oda bevonuljon. Amire amúgy fizikailag, katonailag képtelen is és ez iszonyatosan frusztrálja is őket.
Az USA-nak nem kell ilyen engedményeket tenni a kínaiak felé azért, hogy Észak-Korea őrült rezsimje ellen felléphessen. A kis kövér elmebeteg Kim szolgáltatja az indokot az atomprogramjával.
Az USA felől az észak-koreaiak maradhatnának visszamaradott, éhező kommunisták az idők végezetéig, ha nem játszadoznának atomfegyverekkel.

Tehát Trumpnak minden lehetősége megvan arra, hogy fellépjen Észak-Korea ellen, ugyanis Japánt, Dél-Koreát és USA-t fenyegetik az atomkísérletek. A labda Kína térfelén pattog és ez

Az is egy fontos dolog, hogy akármilyen konfliktus Észak-Korea körül (hagyományos vagy atomháború) padlóra fogja tenni a kínai diktatúra gazdaságát, mert pont ott folyik majd a harc mellettük. És ha egymilliárd ember életszínvonala esik a béka segge alá pár hónap alatt, azt nem fogják zsebre tenni. Az ingatlanlufi már így is túl van fújva, Kína vért fog hugyozni, ha a gazdasága megsínyli a koreai konfliktust.

2017.04.20. 02:14:00

@István Zsolt: a koreai háború idején 1 millió (koreai egyenruhába öltöztetett) kínai katona veszett oda ott, pedig akkor a kínai katonai erők majdnem az akkori orosz szintre voltak felfejlesztve, felszerelve és nem volt olyan nagy technikai különbség az ENSZ csapatok és a kínaiak közt, mint ma az észak-koreaiak és amerikaiak közt.

2017.04.20. 02:20:05

@MaxVal BircaMan HJCD: reméljük Kim is úgy végzi, mint Oszama. Golyóval a fejében, a halak eledeleként.
Vagy nukleárus hamuként.
Az lenne az igazán szép, ha maguk a kínaiak likvidálnák. A vonatja rejtélyes körülmények közt felrobbanna egy kínai látogatása során vagy polónium mérgezésben halna meg, mert a kínaiak valami spéci orosz teát itatnának vele.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.20. 06:54:21

@Colonel H. Stinkmeaner:

Jelenleg Kim rendszerének megmaradása elsősorban dél-koreai érdek. Kínának mindegy, Oroszországnak is az.

2017.04.20. 07:24:37

@Colonel H. Stinkmeaner: Tudtommal nagyon gyengén voltak fölszerelve, valahol a szovjet hadsereg második világháborús "keress a földön vagy vedd el az ellenségtől" hozzáállása volt az általános. A kínai hadsereg jóval később lett modern haderő, itt az élőerő volt az ütőképesség alapja és a szokásos élesben gyakorlatozó kínainak/koreainak álcázott szovjet pilóták.

Az akkori és az az utáni háborúk egyik tapasztalata, hogy háborút a levegőből nem lehet megnyerni, azaz kell hozzá a szárazföldi erő is és amit ott láttam, abból garantálom, hogy ezek nem beszari alakok. A haditechnikai különbség persze lehet, hogy eldönti a lehetséges háború sorsát, ám akkor az amerikaiak újra a japán-problémával találják magukat szembe, csak most már a másik kezében is ott az atom. Azaz az USA-nak nem éri meg a dolog valószínű veszteségvonzata, kivéve ha teljesen biztosak abban, hogy az első atomcsapásuk képes kiiktatni az ellencsapás lehetőségét. Az viszont biztosan kiütné a biztosítékot mind az oroszoknál, mind a kínaiaknál, úgyhogy a dolog nem egyszerű.

Sokkal egyszerűbb az első verzió, azaz hogy az atomfegyver nagyon jól jön a Déllel való egyesülési tárgyalásokon. Az öreg Kim Ir Szen nem véletlenül építtetett kétsávos autóutakat egy autók nélküli országba.

Az Ellenálló 2017.04.20. 14:04:59

Majd ha Kína megunja, hogy a szomszédban rakétákat robbantgatnak havonta, némelyiket atomtöltettel, beveti a hadseregét ellenük. Addig viszont az USA csak egy újabb pofonba szaladna, mint mindig a II. Világháború után.

2017.04.21. 03:43:28

@István Zsolt: a kétsávos autóutakat pont azért építik, amiért a diadalíveket egy diadaltól mentes országban, vidámparkokat egy olyan szomorú országban, a Kim-családot istenítő szobrokat egy elvileg vallástalan országban, felhőkarcolókat, amikben semmi sincs. Mert nemnormálisak.

2017.04.21. 03:45:46

@István Zsolt: egyesülési tárgyalások atomfegyverrel? Az vicces lenne. Egy egyesülés déli vezetés alatt a Kim-rezsim és talpnyalóik végét jelentené. Kim egyesíteni akarja a két Koreát, de saját beteg vezetése alatt.

2017.04.21. 11:46:19

@Colonel H. Stinkmeaner: A vita tárgya nem az, hogy normálisak-e.

2017.04.21. 11:51:21

@Colonel H. Stinkmeaner: Pontosan. Ha nincs a kezdben semmi, csak egy olyan dolog, amivel Korea azonnal az atomhatalmak között találja magát, az Délnek lehet, hogy megéri. Az egyesülés északi vezetés alatt a déli állammaffia és talpnyalói végét jelentené. Kimék úgy gondolkodnak, hogy Koreát északi politikai és déli gazdasági vezetés mellett egyesítsék. Ami ugye elfogadhatatlan a déliek számára. Úgy saccolom, lesz a kínai Nagy Fal mellett egy másik is, ahova majd a világon mindenhonnan járnak a turisták. Nem számít akkora hírverésnek, de a két Korea között áll egy bazi vastag betonfal tengertől tengerig.

2017.04.21. 11:56:58

Amúgy komolyabbra fordítva a szót, a két Korea között csak úgy lehet elindítani az egyesülési folyamatot, ha az északi bajnokcsapat benevez a déli bajnokságba és a két von közötti értékeltérés ellenére a déliek elkezdik feltölteni az északi lakossági ellátórendszert. A Távol-Keleten azért tudják lassabban nézni az időt és ebben az esetben a hirtelen egyesülést nem követi az északi országrész lakóinak másodrangba kerülése.
süti beállítások módosítása