Diplomácia magyarul

Diplomácia magyarul

Diplomácia magyarul

SAD: A CIA titkos alakulata

2017. április 19. - Nongrata

Kormányokat döntenek meg, terroristákat iktatnak ki, hadsereget szerveznek és képeznek ki. A CIA különleges hadosztálya tagadhatatlanul jelentős befolyással bír a világ történelmének alakulásában. De mégis kik ők?

A CIA, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (Central Intelligence Agency) az Egyesült Államok legfüggetlenebben működő kormányzati testülete. Az ügynökség első évtizedeiben kizárólag az elnök volt a felettese, mára azonban a közvetítő szerepét az elnök hírszerzési tanácsadója vette át. Hogy mennyire kilóg az amerikai adminisztrációból, az is jól mutatja, hogy költségvetését, szervezeti felépítését, alkalmazottainak számát és kilétét is titokban tartják. Az 1947-ben alapított szervezet fő feladata a más országok kormányáról, társadalmáról szóló információk gyűjtése, feldolgozása, és elemzése. Az információelemzés után a hírszerzési adatokat az elnöknek továbbítják illetve a kormánynak, ahol később politikai irányelvek és döntések születnek a jelentések alapján. A kizárólag az Egyesült Államok határain kívül működő ügynökség számos titkos hadművelet hajt végre, amelyek jelentős részét a Különleges Tevékenységek Osztálya (SAD) kivitelezi.

s-l300.jpg

A titokban működő SAD (Special Activities Division) számos hadműveletben vesz részt, amelynek végső célja valamilyen politikai vagy katonai tevékenység befolyásolása a világban. Az Osztály műveletiről gyakran az amerikai törvényhozó testület, a Kongresszus sem értesül. Ha mégis, legtöbbször kizárólag sikeres bevetések vagy programok után. A Különleges Tevékenységek Osztálya (vagy Különleges Műveleti Csoport)  félkatonai műveleti tisztekből áll, akik lehetnek ex-katonák és veteránok vagy volt tagjai különleges katonai egységeknek úgy mint SEALs, Delta Force. A SAD különítmény tisztjeit emberrablásra, terrorelhárításra, szabotázsra, bomba okozta kár felmérésére és túszmentési akciókra is kiképzik. Elnöki utasításra a világon mindenhol és bárhol bevethetők, ahol általában rajtaütéseket, razziákat, és célzott gyilkosságokat hajtanak végre. Fő tevékenységi körükbe tartozik még más országok gerilla, partizán harcosainak kiképzése és vezetése, felderítő akciók véghezvitele katonai illetve hírszerzési eszközök felhasználásával.

A Különleges Műveleti Csoport pszichológiai, gazdasági titkos hadműveleteiért a Politikai Akciócsoport felelős. A csoport nem hagyományos módszerek segítségével próbálja az amerikai külpolitikát támogatni felhasználva a propaganda, a kereskedelem és a kiberhadviselés nyújtotta valamennyi eszközt. A SAD egység politikát befolyásolni kívánó hadosztályának tagjai tehát arra vannak kiképezve, hogy a legellenségesebb környezetben is képesek legyenek befolyásukat érvényre juttatni - akár a média bevonásával is -, ha az az Egyesült Államok érdeke.

Egy titkos csoport akcióban

A SAD-ot abban az esetben vetheti be az Amerikai Egyesült Államok elnöke, ha minden más katonai vagy diplomácia megoldás kivitelezhetetlennek bizonyult. A különleges alakulat tevékenységi körét az 1947-es Nemzetbiztonsági Törvény határozza meg a mai napig. Az Osztály létezésére a szeptember 11-i terrortámadás után meghirdetett Terror Elleni Háború (War On Terror) elnevezésű Bush-doktrína rántotta le a leplet a nagyközönség előtt, amikor is megérkeztek az első SAD kiképzettek Afganisztánba, hogy levadásszák az al-Káida vezetőket és biztosítsák a területet az amerikai hadsereg bevonulására. Hasonló feladtuk volt 2003-ban Irakban, annyi különbséggel, hogy ott már kiképzési tevékenységet is végeztek a kurd Pesmerga seregnél.

Afganisztánban már az 1980-as években tevékenyen részt vettek a CIA félkatonai egységei a szovjetek elleni harcban. Az 1979-től 1989-ig elhúzódó fegyveres konfliktus, a szovjet-afgán háború a hidegháború egyik fontos szinterévé tette az ázsiai országot, ahol két nagyhatalom játszótérré változtatták a térképet. A szovjet invázióra az Egyesült Államok válasza az volt, hogy a helyi ellenálló mudzsáhed harcosokat szerelték fel és képezték ki a harcra. A kilencvenes években pedig számos titkos művelet célpontjában már Oszáma bin Láden, az al-Káida terrorszervezet egyik alapítójának megtalálása és elfogása állt. Így történhetett, hogy a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyai összeomlása után kilenc nappal már a SAD hivatalosan is az amerikai hadsereg invázióján dolgozhatott.

Irakban már 2003 előtt megérkezett a SAD, hogy megtegye a szükséges előkészületeket az amerikai csapatok megérkezése előtt. Ők képezték ki az iraki Kurdisztán hadseregét, akikkel később az USA haderő együtt folytatott háborút iszlamista csoportok, az al-Káida és Szaddám Huszein, iraki elnök csapatai ellen. A diktátort már az iraki invázió megkezdése évének telén elfogták az amerikaiak, majd a helyi bíróság 2006-ban ítélte halálra Huszeint.

iran_map.jpg

Pakisztán rendkívül fontos a CIA titkos hadműveleti csoportjának, hiszen ebben az országban vitték véghez talán a legismertebb programjukat. 2011. május 1-jén, Obama elnök közvetlen parancsára a SAD kis csoportja Abbotábád városában egy helikopteres rajtaütés során megölte Oszáma bin Ládent, a világ legkeresettebb terroristáját. A támadást évek hírszerző tevékenysége előzte meg, amely során számos kihallgatást végeztek, CIA biztonságos házakat hoztak létre Pakisztánban és több amerikai hírszerzési ügynökség összehangolt munkája tette lehetővé végül a sikeres akciót.

Az említett hírszerzési akciók azok, amelyekről a legtöbb információ ismert a világ nagy része előtt. Azonban számtalan más országban is aktív a Különleges Műveleti Csoport, feltételezhetően ott is, ahol nem is számítanánk rá. Például a tengerfenéken. A hidegháború leghidegebb évei során a Szovjetunió volt a CIA hadműveletek legforróbb célpontja. Az 1970-es években még elsüllyedt szovjet tengeralattjárókat is felkutattak, csak hogy információt gyűjtsenek az orosz nukleáris torpedókról és a kiptográf eszközeikről. Szintén ebben az évtizedben Nicaraguában felkelőket képeztek ki, El Salvadorban pedig a polgárháború foglyait hallgatták ki különböző módszerekkel. Az itt kifejlesztett módokat később felhasználták Afganisztánban és Irakban is és a "Salvadori módszernek" nevezték.

Ha a történelemkönyvben hátrébb lapozunk, találunk hasonlóan látványos, ám kevésbe sikeres SAD-projekteket. Ilyen volt az 1961-es Disznó-öbölbeli invázió. A CIA már hosszú ideje képzett ki kubai emigráns katonákat és civileket, hogy egy jól időzített támadással megdöntsék Fidel Castro rezsimét, azonban ebben az esetben elszámolták magukat. A Szovjetunió által támogatott kubai csapatok három nap alatt legyőzték a támadó sereget, derékba törve minden SAD próbálkozást és megágyazván a legfeszültebb háborús időszakot megidéző rakétaválságnak.

Azonban nem minden hadművelet ilyen látványos. Amerika legfőbb titkosszolgálati szervének legtitkosabb csoportjának tevékenységét lehetetlen figyelemmel követni. Nem véletlenül. Ha keveset hallunk a hadműveletekről, az azt bizonyítja, hogy rendeltetésének megfelelően működik. A külpolitikai elemzés alkalmával, miután minden résztvevőt felsoroltunk a nemzetközi szervezetektől, az érdekcsoportokon át, a médián át, hajlamosak vagyunk megfeledkezni a titkosszolgálatok világot behálózó tevékenységéről. Pedig az is lehet, hogy a történelmet nem az országok vezetői írják, hanem azok az ismeretlen katonák, akik naponta életüket adják a hazájukért, és akikből nem marad más az utókornak, csak egy csillag a falon...

cia-memorial-wall.jpg

                                     Az Emlékezés Fala, CIA Központ, Langley, Virginia

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomaciamagyarul.blog.hu/api/trackback/id/tr9512435265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spdx 2017.04.20. 07:57:01

Hihetőnek hangzott a dolog, azonban a Bin Laden elleni támadást szinte biztosan a Navy Seals Team 6 végezte

Warfield 2017.04.20. 08:23:49

Nagyon jó írás, csak egy kicsivel szeretném kiegészíteni: Maga a SAD a szervezet a szervezeten belül, de ez is részekre oszlik. A katonai jellegű feladatokért a SOG (Special Operation Group) felel, míg a politikai jellegű- indíttatású műveletekért pedig a PAG (Political Action Group).
Ezek pedig azon prózai okból különülnek el egymástól, hogy ha valamit "elrontanak" könnyebben letagadhassák őket.

gigabursch 2017.04.20. 08:37:14

Jó sok millió ember vére tapad a kezükhöz a kirobbantott háború és polgárháborúk okán.
Feléjük is van néhány jókivánságom.

Bicepsz Elek77 2017.04.20. 08:49:10

Az USA-ban es mas orszagokban is tobb titkosszolgalat letezik, es mindnek van bevetesi csoportja(sok illegalis is es pl. helyieket is kepeznek ki gyilkossagokra(Iranban az atomtudosok ellen)). A piszkos munkakat(politikai gyile) kiszervezik helyi bunozokhoz.
Amugy vannak mindenfele nyelven beszélő embereik(magyarul is) ha kell.
Az, hogy 2003 elott is Irakban voltak azt jelenti, hogy eleve eldöltött háború volt.
Az ilyen puccsok vegrehajtasara(pl. Iran 1953)elegge sok emberuk volt es van.

rnagy8 2017.04.20. 08:53:08

@Spdx: Szerintem igaza van mindkettőtöknek. A SEAL-eket többször "kölcsönadják" fedett műveletekhez. A CIA-nek is, tehát simán elképzelhető, hogy hivatalos SEAL egység CIA/SAD irányítás alatt megy be végrehajtani egy műveletet.

ErrOr 2017.04.20. 09:08:22

@rnagy8: maga az akció katonai volt, katonai irányítás alatt. Az elnök élőben követte, a tengerészgyalogosok afganisztáni parancsnokának tolmácsolásával. A CIA ügynökök azonosítani és a rengeteg anyagot begyűjteni voltak ott. Előtte a felderítés tisztán CIA munka.

Dulifuli, akit kizárt az Index Fórumról egy köcsög 2017.04.20. 09:31:58

Kormányokat döntenek meg? Jöjjenek Magyarországra is, de minél előbb!

PomberMaci 2017.04.20. 09:32:23

Hitler SS nácijai ezekhez képest jámborcserkészek voltak.

pushup 2017.04.20. 12:58:22

te jó isten!
fogalmazásgátlót szed a poszter?

a többiről nem nyilatkozhatok, köt a titoktartás

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.04.20. 14:14:13

@Dulifuli, akit kizárt az Index Fórumról egy köcsög: Várjátok , hogy a CIA beavatkozzon, és kinyírja az ország szabadon választott miniszterelnökét, ugye hülye libsik?
A legviccesebb, hogy eközben a demokrácia bajnokának tartjátok magatokat..:)))

sakkosfx 2017.04.20. 14:22:57

Iraknál is meg tapasztaltuk a politikai hazug propagandáit! Hogy is lehetne a jövőben bármit is elhinni az amcsiknak vagy a angoloknak, sehogy! Gondoljunk csak bele üzleti érdekek megvédése olyan, mint egy utcai rablás idegen országokban! És arról már ne is beszéljünk, hogy hány ország népe él nyomorban miattuk! Köztük hazánk népe is! És állandóan fegyverkeznek és újakat találnak ki! Szerintem az egész világ az ellenségük azt hiszik és így joguk van bárhol bármikor bármilyen fegyvert bevetni! Most éppen venezuella érezheti a cionizmus szoritását gazdaságilag! Biztos a sok olaj miatt akarták hatalmuk alá gyűrni!

Ma Baker 2017.04.20. 14:43:10

Csak azt felejti el megemlíteni a cikk, hogy Bin Ladent is a CIA képezte ki anno a Szovjetek ellen, csak visszanyalt a fagyi.

Ján Slota az MSZPhez jár magyar gyülöletet tanulni 2017.04.20. 17:42:00

@Dulifuli, akit kizárt az Index Fórumról egy köcsög: " Jöjjenek Magyarországra is, de minél előbb! "

Biztos lehetsz benn, hogy mar evek ota itt vannak es Soros segitsegevel probaljak megbuktatni a kormanyt.
Egyenlore megcsak a ballib mediaban megjeleno dezinformacioval.

Burgermeister 2017.04.20. 18:03:07

@Spdx: filmen igen de amugy meg nem
@Bicepsz Elek77: és piszkos pénzeket is tisztára mosnak illetve benne vannak illegális tevékenységben is, pl.: kábítószer kereskedelem, pénzjegy hamisítás!!!
@sakkosfx: erre mondják azt hogy az erősebb kutya baszik. USA csakugy bombázta Szíriát, mi alapján? ENSZ BT engedély? vagy vmi hasonló?

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.04.20. 20:38:22

@Ján Slota az MSZPhez jár magyar gyülöletet tanulni: Jaja, "soft power", így hívják a CIA-s szlengben azokat a technikákat, amelyeket már évek óta tapasztalhatunk nálunk is Utcai hepaj, amit ugyanazok a mókuskák csinálnak újabb és újabb szervezeti neveken (Milla, 4k stb.), önzetlen civil szervezeteknek álcázott, nyomásgyakorlásra specializálódott értelmiségi zsoldosok, és persze a megfelelő emberkék a bíróságokon, felsőoktakási intézményekben, na meg a baráti sajtó.
Ezek összehangolt mechanizmusaival kell bomlasztani, destabilizálni az állam vezetését, és a társadalmat. A szisztéma kidolgozóját Saul Alinskynek hívták..

teotwawki 2017.04.20. 21:58:37

titkon reménykedem, hogy egy PAG különítmény már dolgozik a magyar ügyön

Spdx 2017.04.21. 08:35:31

@Burgermeister:
Ezt az egységsugarú indexes troll szintet hagyjuk már. Ha a témához akarsz hozzászólni, tedd azt, de ez a blog többet érdemel az öncélú, agy nélküli beszólogatásnál. Köszi.

Elég sok info leakelődött ki az akcióról. Persze még sokkal több minden van, amit soha nem fogunk megtudni, de hogy kik voltak a kivitelezők, az azért megvan.

Racionálisan belegondolva, ha a CIA-nak van kommandója (szerintem kb. 100%), azt titkos, letagadandó akciókban akarják bevetni, nem a leginkább kirakatba kitett műveletnél. Sok hülyeséget csinálnak, de általában stratégiai szinten, és nem a műveletisek.

Dulifuli, akit kizárt az Index Fórumról egy köcsög 2017.04.21. 08:47:35

@EU zászlót mindenhova!: Először is, én nem vagyok libsi, és hülye se. Te viszont az vagy, ha Orbán Viktort valóban szabadon választott miniszterelnöknek tartod, azok után, hogy a kormánypártok saját magukra szabták a választási rendszert.
Ami pedig a többit illeti: valóban jó lenne, ha ezt a diktátort eltakarítaná valaki a porondról. Akkor talán volna esély a demokráciára, amiről nyilván nem is tudod, hogy mi fán terem.

Dulifuli, akit kizárt az Index Fórumról egy köcsög 2017.04.21. 08:50:27

@Ján Slota az MSZPhez jár magyar gyülöletet tanulni: Én inkább abban vagyok biztos, hogy ha ez így lenne, akkor már rég meg is tették volna. Ami pedig a dezinformációt illeti, hazugságokkal éppenséggel a kormány lakájmédiája van tele.

Kurt úrfi teutonordlkus vezértroll 2017.04.21. 13:04:59

@Dulifuli, akit kizárt az Index Fórumról egy köcsög: Alkotmányos volt a változtatás.Arra a focistára hasonlítasz, aki a szabályokat hibáztatja a saját sikertelensége miatt. Számos választási rendszer van a világon, ahol csak egy forduló van, kár ezen pörögni.. Nem hisztizni kell, hanem gondolkodni, és adaptálódni a helyzethez. Politikai innováció nélkül a büdös életben nem fogtok nyerni..

"Ami pedig a többit illeti: valóban jó lenne, ha ezt a diktátort eltakarítaná valaki a porondról. "

Aljas otromba hazugság, hogy diktatúra van. Egy diktatúrában működhetnének szerinted Index, 444, Hír TV, ATV, HVG típusú sajtótermékek? Ugye hogy nem??
Egy diktatúrában mernék oilyan ocsmány gusztustalan sítlusban szidalmazn iaz ország vezetőjét egyes kommentelők ahogy azt gyakran látni? Ugye hogy nem??
Az, hogy a miniszterelnök erőszakos eltávolításának lehetőségét üdvözlöd, téged minősít: te nem demokrata vagy, hanem egy ócska kis nyugatnyaló kollaboráns , aki ráadásul sunyi módon meg is próbálja tagadni ezt..

Burgermeister 2017.04.21. 17:02:52

@Spdx: Javaslom hogy tájékozódj a témában!!!

Burgermeister 2017.04.21. 17:05:08

Szted a dollárt ki(k) hamisítják?

2017.04.22. 07:17:52

@gigabursch: és - talán - még több megelőzött háború és megmentett emberélet. Ki tudja?

2017.04.22. 07:22:56

@EU zászlót mindenhova!: no persze, mert az átlag magyar polgár már képtelen önállóan gondolkodni, csak a vezérkos kolompját követi

Dulifuli, akit kizárt az Index Fórumról egy köcsög 2017.04.22. 17:23:52

@EU zászlót mindenhova!:
"Alkotmányos volt a változtatás."

Nem egészen, már csak azért sem, mert már nincs is alkotmány, csak vagy féltucatszor módosított "betonszilárdságú" alaptörvény van.

"Arra a focistára hasonlítasz, aki a szabályokat hibáztatja a saját sikertelensége miatt."

Lehet, csakhogy ebben az esetben ez igaz is.

"Számos választási rendszer van a világon, ahol csak egy forduló van, kár ezen pörögni.. Nem hisztizni kell, hanem gondolkodni, és adaptálódni a helyzethez."

Persze, máshol is vannak igazságtalan választási rendszerek, ez igaz. Például az USA-ban is, mint ahogy azt nemrég láthattuk.

"Aljas otromba hazugság, hogy diktatúra van. Egy diktatúrában működhetnének szerinted Index, 444, Hír TV, ATV, HVG típusú sajtótermékek? Ugye hogy nem??"

Egy totális diktatúrában valóban nem. Mi azt eddig még nem értük el. Mondom: eddig még...

"Az, hogy a miniszterelnök erőszakos eltávolításának lehetőségét üdvözlöd, téged minősít: te nem demokrata vagy, hanem egy ócska kis nyugatnyaló kollaboráns , aki ráadásul sunyi módon meg is próbálja tagadni ezt.. "

Én főleg a demokratikus módszerek híve vagyok, de ebben az elcsalt választási rendszeren azokkal már szinte lehetetlen leváltani a kormányt. Persze azért nyilván tesz még erre kísérletet jövőre a baloldal, de ha az igazi fülkeforradalom nem működik, akkor akár egy utcaira is szükség lehet a miniduce eltávolításához, és erősen remélem, hogy lesz is majd valaki, aki azt elindítja!
Ennyit a sunyiságomról...
süti beállítások módosítása